Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΑΡΟΝΙΑ: Η ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ενδιαφέρον των παραγωγών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχει αρχίσει να κεντρίζει μια άγνωστη ως τώρα στη χώρα μας αλλά πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια. Ο λόγος για την αρόνια, έναν θάμνο που ευδοκιμεί σε υγρές περιοχές και σε όξινα εδάφη.
Οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ελλάδας θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια της αρόνιας, η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη.

Η αρόνια δεν θέλει πολύ νερό ενώ παρότι χρειάζεται ήλιο, μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημίσκιο περιβάλλον. Επιπλέον, αντέχει ακόμα και σε πολύ ψυχρό κλίμα, όπως της Σιβηρίας, όπου εκεί οι καλλιέργειές της αγγίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Η καλλιέργειά της είναι πολύ επικερδής και συγχρόνως χαμηλού κόστους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αγρότες να αποκτήσουν ένα ικανοποιητικό πρόσθετο εισόδημα.

Οι μικροί μαύροι καρποί της αρόνιας τρώγονται, ενώ από αυτούς παρασκευάζονται χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και των καρπών της έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ουσίες, γεγονός που την καθιστά θεραπευτική και ιδιαίτερα πολύτιμη στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η αρόνια, είναι ευρέως γνωστή και περιζήτητη στο εξωτερικό όπως στη Ρωσία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και την Πολωνία όπου καλλιεργείται σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ μεγάλες εκτάσεις αρόνιας υπάρχουν στις ΗΠΑ καθώς και στα Νότια του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ