Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ’ΝΑΙ...

Οι γραμμωμένοι κοιλιακοί των σέξι πρωταγωνιστών της αμερικανικής σειράς «Baywatch» και η φήμη του «καρδιοκατακτητή της παραλίας» ήταν πριν από μερικά χρόνια οι λόγοι που πολλοί επέλεγαν να γίνουν ναυαγοσώστες. Σήμερα η οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν πολλά νέα παιδιά να πιάσουν… σωσίβιο και σφυρίχτρα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής Βάνια Βήχου, η ζήτηση για θέσεις εργασίας φέτος σημείωσε θεαματική αύξηση, της τάξης του 70%! Την ίδια ώρα η ζήτηση για ναυαγοσώστες στις πισίνες και τις παραλίες της Αττικής και της επαρχίας είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα μία στις τρεις θέσεις ναυαγοσώστη να μένει κενή:

«Τα προηγούμενα χρόνια παρακαλούσαμε για ναυαγοσώστες, αλλά τα παιδιά ήταν λίγο καλομαθημένα και προτιμούσαν να κάνουν διακοπές με το χαρτζιλίκι των γονιών τους. Φέτος τον Μάιο η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Αρκεί να σας πω ότι καθημερινά δεχόμαστε οκτώ με δέκα κλήσεις αλλά και αιτήσεις από νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν ναυαγοσώστες» λέει στην «Espresso» η κυρία Βήχου.

Οπως σημειώνει αμέσως μετά η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, η ανεργία αλλά και ο μισθός του ναυαγοσώστη, ο οποίος κυμαίνεται από 900 έως 1.000 ευρώ στην Αθήνα και από 1.200 ευρώ και άνω στην επαρχία, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πολλά νέα παιδιά αποφασίζουν να δουλέψουν το καλοκαίρι, αντί να περάσουν ξεκούραστες και ξέγνοιαστες διακοπές σε κάποιο νησί.

«Το 99% είναι φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά ή δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές» σημειώνει, καταλήγοντας ότι δεν είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βγάλει δίπλωμα ναυαγοσώστη, αρκεί να διαθέτει καλή φυσική κατάσταση και όρεξη για δουλειά: «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παραακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας δύο εβδομάδων και να δώσουν εξετάσεις στο λιμεναρχείο. Τα μαθήματα κοστίζουν 450 ευρώ και το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις είναι υψηλό, αφού περνούν περίπου οκτώ στους δέκα υποψηφίους».

Η Νομική Κουτσουμπάρη εργάζεται τα δύο τελευταία καλοκαίρια ως ναυαγοσώστρια στο Μικρό Καβούρι. Εκτός από εντυπωσιακή εμφάνιση και γνώσεις πρώτων βοηθειών διαθέτει και… μεταπτυχιακό τίτλο στη Γλωσσολογία, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν.

«Εχω κάνει μεταπτυχιακό, αλλά επειδή δεν βρίσκω δουλειά, εργάζομαι τους θερινούς μήνες ως ναυαγοσώστρια. Μου αρέσει πολύ η παραλία, αλλά όταν βρω δουλειά στο αντικείμενό μου σκοπεύω να τα παρατήσω» δήλωσε στην «Espresso» προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, αν και καλοπληρωμένο, είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο: «Είσαι συνεχώς στον ήλιο και πρέπει να βρίσκεσαι διαρκώς σε επαγρύπνηση. Κυρίως όμως το επάγγελμα του ναυαγοσώστη απαιτεί υπευθυνότητα, γιατί έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές» τονίζει.

Λίγο νοτιότερα, στη Βάρκιζα, ο 24χρονος Γιάννης Αβραμίδης «σκανάρει» την πλαζ με τα κιάλια του, ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά. Οπως και η Νομική, έχει τελειώσει τις σπουδές του στα ΤΕΙ Αθηνών και τα καλοκαίρια προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ναυαγοσώστης στην πλαζ:

«Είμαι φυσικοθεραπευτής. Ομως επειδή δεν βρίσκω δουλειά στο αντικείμενό μου, τον χειμώνα εργάζομαι ως προπονητής και τα καλοκαίρια συμπληρώνω το εισόδημά μου δουλεύοντας στην παραλία. Ηταν κάτι που το ήθελα, γιατί είμαι αθλητής κολύμβησης εδώ και έντεκα χρόνια» τονίζει, ενώ προσθέτει ότι καθημερινά στην πλαζ τον σταματούν παιδιά της ηλικίας του που ενδιαφέρονται να δουλέψουν ως ναυαγοσώστες. «Ρωτάνε πώς έγινα ναυαγοσώστης, αν υπάρχει κάποια σχολή, πόσο καιρό κάνεις να πάρεις το δίπλωμα. Γενικά υπάρχει ενδιαφέρον για τη δουλειά μας».Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ