Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν.2643/98

Δύο Ερωτήσεις επίκαιρου χαρακτήρα κατέθεσε χθες, 28 Ιουλίου 2011, στη Βουλή ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.


Η πρώτη Ερώτηση αφορά σε δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για απευθείας αναθέσεις έργων σε εταιρεία της οποίας η γενική Διευθύντρια είναι σύζυγος υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους. Ο Κ. Γκιουλέκας θέτει σοβαρά ερωτήματα για τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν στις σχετικές αναθέσεις έργων, αλλά και για τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν όταν υπάρχει συγγενική σχέση διευθύνοντος στελέχους εταιρείας που εισπράττει τεράστια ποσά από το Δημόσιο και κυβερνητικού στελέχους.

Στην δεύτερη Ερώτησή του ο βουλευτής επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα της κοινωνικής αδικίας που υφίστανται οι επιτυχόντες του νόμου 2643/98, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, που πέτυχαν σε σχετικό διαγωνισμό του 2008, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν διοριστεί. Ο Κ.Γκιουλέκας αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σοβαρές περιπτώσεις καρκινοπαθών, οι οποίοι παραιτήθηκαν από την πρότερη εργασία τους -απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό τους- και σήμερα βρίσκονται άνεργοι, αφού δεν διορίστηκαν τελικά και ανήμποροι να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα που απαιτεί η θεραπευτική αγωγή τους, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για τα κριτήρια και τις προτεραιότητες για τους νέους διορισμούς. Συνημμένες σας αποστέλλουμε τις δύο Ερωτήσεις του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα όπως αυτές κατατέθηκαν χθες, 28 Ιουλίου 2011, στη Βουλή.




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                Αριθμ.Πρωτοκ.         20846
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ             Ημερ.Καταθ.             28/7/2011
Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση
προς τoν Υπουργό Οικονομικών,
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
προς την Υπουργό Παιδείας,
δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
κα. Άννα Διαμαντοπούλου

ΘΕΜΑ: Απευθείας αναθέσεις έργων στην εταιρεία PLANET

Σκανδαλώδεις και άκρως προκλητικές χαρακτηρίζονται οι λεπτομέρειες που διαβάσαμε σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για απευθείας αναθέσεις έργων πολλών χιλιάδων ευρώ σε εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της οποίας γενική διευθύντρια είναι η κυρία Μάχη Καραγιάννη, σύζυγος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία» της 20ης Μαϊου 2011 και της 9ης Ιουνίου 2011, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της 12ης Μαΐου 2011, ανατίθεται απευθείας στην εταιρεία “PLANET A.E. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ” η παροχή των οριζόμενων στην εισήγηση νέων υπηρεσιών προς την ΕΥΕ Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΔΒΜΘ, οι οποίες συνίστανται στην επανάληψη παρόμοιων υπηρεσιών του έργου με τίτλο «Τεχνικός Σύμβουλος Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΕΠΘ ως δικαιούχου υλοποίησης έργων του ΕΠ ΕΔΒΜ» ειδικά για τις ανάγκες της Μονάδας Α’ της ΕΥΕ, έναντι αμοιβής ύψους διακοσίων σαράντα τριών χιλιάδων εξακοσίων εξήντα ευρώ (243.660,00 €).
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η PLANET A.E. φέρεται να έχει αναλάβει έργα από το ελληνικό Δημόσιο με συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τον Οκτώβριο του 2010 έως και σήμερα. Μία εταιρεία που αναλαμβάνει έργα του Δημοσίου με απευθείας αναθέσεις της οποίας η γενική διευθύντρια είναι, όπως προαναφέρθηκε, σύζυγος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.
Ακόμα και αν όλα είναι νόμιμα, τίθεται θέμα ηθικής τάξης. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια». Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, όταν η κυβερνητική πολιτική εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό με φορολογικές επιδρομές και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση έρχεται να χαρίσει απλόχερα τεράστια ποσά με απευθείας αναθέσεις έργων σε εταιρείες στις οποίες μετέχουν συγγενικά πρόσωπα κυβερνητικών στελεχών.
           
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Εάν ισχύουν τα σχετικά δημοσιεύματα και αν, τελικά, δεν έγιναν διαγωνισμοί για όλα τα έργα που ανέλαβε η εταιρεία PLANET A.E.;
Πέραν των νόμιμων τύπων που πρέπει να τηρούνται δεν τίθεται και ηθικό ζήτημα για την σχέση κυβέρνησης και εταιρείας η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εισπράττει τεράστια ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο όταν υπάρχει συγγενική σχέση διευθύνοντος στελέχους της PLANET Α.Ε. και στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών;          
                                                             Αθήνα 28.07.2011
                                                           Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                        Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
                                                         Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης    






ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                Αριθμ.Πρωτοκ.         20845
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ             Ημερ.Καταθ.             28/7/2011
Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση

προς τoν Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

κ. Δημήτρη Ρέππα,
προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
κ. Γιώργο Κουτρουμάνη

ΘΕΜΑ: Προσθήκη κοινωνικών κριτηρίων στους διορισμούς του ν.2643/98
Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει μεριμνήσει για την προστασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, ωστόσο έχουν ‘’παγώσει’’ οι διορισμοί επιτυχόντων που προέρχονται από αυτές τις ομάδες, οι οποίοι υπάγονται στο σχετικό νόμο 2643/98 για θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν το 2008.  
Το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στερεί από τους προστατευόμενους του νόμου 2643/98 το δικαίωμά τους να εργαστούν αλλά και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Τα άτομα που υπάγονται στον σχετικό νόμο ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες, τα οποία με την εργασία τους προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και τις αυξημένες, κατά περίπτωση, δαπάνες που τους βαρύνουν.
Πολλές είναι και οι περιπτώσεις ατόμων που επειδή πέτυχαν στον σχετικό προαναφερόμενο διαγωνισμό παραιτήθηκαν από την πρότερη εργασία τους, κάτι που αποτελούσε θεμελιώδη προϋπόθεση για τον διορισμό τους και τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν άνεργα και ανασφάλιστα.
Ανάμεσα στα «θύματα» του παγώματος των διορισμών των επιτυχόντων του νόμου 2643/98 υπάρχουν και άτομα που σήμερα αναγκάζονται να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις άλλες υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις καρκινοπαθών που ανήκουν στους επιτυχόντες, οι οποίοι εγκατέλειψαν την εργασία τους προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο, σήμερα είναι άνεργοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τεράστια ιατρικά έξοδα που απαιτεί η αγωγή που ακολουθούν, ενώ ούτε η κοινωνική πρόνοια δύναται να καλύψει συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των προστατευόμενων από το ν.2643/98;
Προτίθεται να προσθέσει και άλλα κοινωνικά κριτήρια στην υπουργική απόφαση που ορίζει τα κριτήρια και τις προτεραιότητες για τους νέους διορισμούς, ώστε να αρθεί η κοινωνική αδικία που υφίστανται πολλοί συνάνθρωποί μας όπως οι επιτυχόντες του νόμου 2643/9Αθήνα 28.07.2011
                                                                    Ο Ερωτών Βουλευτής
                                                                 Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
                                                                  Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ