Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τις ημέρες που συζητείται το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην Βουλή, ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση προβάλλει και πάλι ως «μονόδρομο» και «μοναδική λύση σωτηρίας», παρά την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται περίτρανα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η αναλγησία και η παντελής έλλειψη ευαισθησίας της κυβέρνησης.

Η πρόσφατη απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα αποδεικνύει της γραφής το αληθές.



Συγκεκριμένα, σε Ερώτησή του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης επισήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με την επιβολή ισοπεδωτικών αυστηρών μέτρων, δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι πασιφανές ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν συστηματικά όχι μόνο στη δυσχέρανση των οικονομικών συνθηκών, υπό τις οποίες διαβιούν πάμπολλες οικογένειες στη χώρα μας, αλλά, ουσιαστικά, στην πλήρη οικονομική καταδίκη και εξουθένωση κάποιων οικογενειών, όπως αυτή που περιλαμβάνεται στην σχετική Ερώτηση.

Ειδικότερα, ο Κ.Γκιουλέκας επισήμανε στον Υπουργό Οικονομικών την περίπτωση της οικογένειας του κ.Μιχάλη Σωτηριάδη, κατοίκου Θεσσαλονίκης, υπαλλήλου του ΟΣΕ, ο οποίος είναι πατέρας 16 τέκνων και υφίσταται μείωση των αποδοχών του περίπου κατά ¼.

Η απάντηση που δόθηκε είναι πλήρως απογοητευτική και αποκαρδιωτική. Αντί η κυβέρνηση να σταθεί με περίσκεψη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις – όπως των πολύτεκνων, των μονογονεϊκών, αλλά και των οικογενειών που έχουν ως μέλος κάποιον ανάπηρο συνάνθρωπό μας, με αυξημένο ποσοστό αναπηρίας - και να τις εξαιρέσει από τον κανόνα της εφαρμογής των εξαντλητικών μέτρων, η απάντηση, διά του Υφυπουργού Οικονομικών, είναι εντελώς τυπική, δείχνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής της.

Στην από 10/6/2011 (υπ.αριθμ. 2/42497/0022) απάντηση του Υπουργείου Οκονομικών στην από 27/5/2011 (αριθμ.πρωτοκ. 17013) Ερώτηση του Κ.Γκιουλέκα, ο αρμόδιος Υφυπουργός απάντησε εντελώς τυπικά, ως εξής: «Η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης για το έτος 2010 καθορίστηκε με τις διατάξεις του ν.3833/2010 (ΦΕΚ 40Α/15-3-2010), ενώ περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των δημοσίων δαπανών προβλέφθηκαν με το άρθρο τρίτο του ν.3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α/6.5.2010).

Από τις μειώσεις που προβλέφθηκαν από τις ανωτέρω διατάξεις εξαιρέθηκαν τα επιδόματα της παρ.3 του άρθρου 1 του Ν.3833/2010, μεταξύ των οποίων είναι και η οικογενειακή παροχή, ενώ δεν περιλαμβάνονται σε αυτές τα προνοιακά επιδόματα».

Με μια τέτοια απάντηση ο Υφυπουργός… «αντιμετώπισε» τις αυξημένες ανάγκες μιας οικογένειας με 16 παιδιά όπως και πολλών άλλων οικογενειών που είχαν αντίστοιχα προβλήματα. Ούτε μια λέξη δεν βρέθηκε ώστε να διατυπωθεί, έστω ως σκέψη, ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τα μέτρα κάποιων ειδικών περιπτώσεων. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει. Μόνο μία λέξη. Ντροπή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ