Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ"

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ εκδοτών και ΕΡΤ, βάζοντας στο “κάδρο” και τη Nova αναμένεται το επόμενο διάστημα. 

Αφορμή είναι οι πιλοτικές μεταδόσεις της ΕΡΤ σε Υψηλή Ευκρίνεια, αλλά στο βάθος είναι το αίτημα για τη συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης η οποία πρέπει να ακολουθήσει τη μοίρα του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, κατά τα κελεύσματα διαφόρων «διανοούμενων» και δημοσιογράφων, οι οποίοι αγνοώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία ζητούν από την Τρόικα να βάλουν το μαχαίρι και στην ΕΡΤ.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να αποκτήσουν όλα τα μέλη της, τη δυνατότητα να εκπέμψουν σε Υψηλή Ευκρίνεια, κάτι που βέβαια είναι απολύτως λογικό και θα έπρεπε να ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση. Ως τώρα ο Τ. Χυτήρης που έγινε αποδέκτης του αιτήματος δεν έχει κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας, έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να εκπέμψει σε HD. Στην παρέμβαση του το ΙΟΜ στην έκδοση «Ενδιάμεσα» επισημαίνει πως η “συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών είχαν έγκαιρα επισημάει τις ασάφειες και τα κενάτης νομοθεσίας” δηλώνοντας πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161 του 2008 “δεν απαγορεύει τη μετάδοση περιεχομένου σε υψηλή ευκρίνεια”. Δέχεται, όμως, πως το γεγονός ότι η ΕΡΤ μπορεί να έκπεμψε σε HD “γεννά ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς εάν κάποιο από τα κανάλια που φιλοξενείται στα ψηφιακά μπουκέτα της Digea ήθελε να εκπέμψει το πρόγραμμά του σε HD, τότε θα έπρεπε, εξαιτίας έλλειψης χωρητικότητας, να σταματήσει τη μετάδοσή του σε συμβατική ευκρίνεια γεγονός που σημαίνει ότι οι τηλεθεατές που δεν θα είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό θα «έχαναν» από τους δέκτες τους το συγκεκριμένο κανάλι.” “Στην Ευρώπη” συνεχίζει το ΙΟΜ “θεωρείται (και σωστά) απαραίτητο η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση να παρέχει κανάλια σε HD, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υποθήκευε το μέλλον της, αφού ο τηλεθεατής θα προτιμούσε τη δορυφορική, καλωδιακή ή IPTV τηλεόραση” Γι αυτό και σε αντίθεση με όσα έγιναν επί ΝΔ και συνεχίζονται και τώρα εκπονήθηκε ειδικός σχεδιασμός σε κεντρικό, δηλαδή κυβερνητικό επίπεδο”.

Κόντρα και με τη Forthnet

Προς το παρόν, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια προσφυγή προς την επιτροπή ανταγωμισμού. Έχει δηλώσει όμως πως η εκπομπή της ΕΡΤ σε HD, υποστηρίζει την προσπάθεια της Nova που από το περασμένο Καλοκαίρι εκπέμπει σε Υψηλή Ευκρίνεια, ορισμένα κανάλια της συνδρομητικά. Επιπροσθέτως γίνεται λόγος για ειδική συνεργασία με την ΕΡΤ, εξαιτίας της μετακίνησης του Λ. Ταγματάρχη από τηNova στην κρατική ραδιοτηλεόραση, και την ανάληψη θέσης συμβούλου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet , Παντελή Τζωρτζάκη, ως συμβούλου πληροφορικής του πρωθυπουργού. Η ΕΡΤ από τη μεριά της, δια του Λ. Ταγματάρχη απαντά πως με τις πιλοτικές μεταδόσεις σε HD «άνοιξε το δρόμο» και πως είναι πλέον ευθύνη της κυβέρνησης, να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η Nova. Η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης θεωρεί ως «ανταγωνιστική» την κίνηση της ΕΡΤ, καθώς μέχρι πρότινος εκείνη πουλούσε εμπορικά πακέτα σε HD, ενώ τώρα η κρατική ραδιοτηλεόραση τα προσφέρει δωρεάν, όπως συμβαίνει με τον τελικό του champions League, μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, αυτό το Σάββατο.

Αυτό που επί της ουσίας κρίνεται είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της τηλεόρασης. Οι ιδιωτικοί σταθμοί με τη διαφήμιση να έχει τρομερές απώλειες καλείται να αλλάξει πλήρως το μοντέλο λειτουργίας αφού απευθύνεται σε συγκεκριμένους διαφημιζόμενους σε αντίθεση με τη Forthnet η οποία έχοντας 725.000 συνδρομητές , συγκεντρώνει 400 εκατ. ευρώ ετησίως (200 εκατ. ευρώ από τηλεφωνία+ 200 εκατ. ευρώ από TV) από , ενώ ταυτόχρονα η ΕΡΤ, χωρίς άγχος είναι η αλήθεια, εισπράττει μέσω του ανταποδοτικού τέλους 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

“Παρόν”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ