Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η... ΣΟΦΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του νέου προπονητή στον ΠΑΟΚ, ο οποίος αποτελεί άμεση προτεραιότητα αυτή την εποχή.

Ακόμα και οι πιο αδαείς φίλαθλοι γνωρίζουν ότι το Α και το Ω σε μια ομάδα είναι ο προπονητής. Δεν χρειάζεται να είσαι… σοφός του ποδοσφαίρου για να εκφράσεις τη συγκεκριμένη άποψη.
Με προπονητή στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ –στον Σάντος αναφέρομαι– κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα που με πολύ μικρότερο μπάτζετ από του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού ακόμα και της ΑΕΚ, κατάφερε να τους κοντράρει στα ίσια και από λεπτομέρειες –και ολίγον Σπανάθα– να χάσει το πρωτάθλημα την περίοδο 2009-2010.

Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό οι όποιες επιτυχίες σημείωσε ο Δικέφαλος στην περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες οφείλονται στη δουλειά που είχε γίνει τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Η αποτυχημένη επιλογή του Μπερέτα χάλασε τη συνταγή και στη συνέχεια Δερμιτζάκης και Χάβος έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διατηρήσουν την ομάδα σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Πού θέλω να καταλήξω; Ότι για τον Ζαγοράκη και τους συνεργάτες του είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η επιλογή ενός προπονητή που θα τον πιστέψουν και θα του δώσουν τη δυνατότητα να χτίσει σε βάθος χρόνου μια ομάδα που θα παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και θα πρωταγωνιστεί.
Η επιλογή προπονητή είναι ό,τι πιο σοβαρό έχουν να κάνουν ο πρόεδρος και ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ αυτή την εποχή. Προτεραιότητα είναι η επιλογή προπονητή και όχι οι μεταγραφές.

Δεν ξέρω ποιον θα επιλέξουν. Ο Ζαγοράκης και ο Κωνσταντινίδης έχουν το καρπούζι, έχουν και το μαχαίρι. Είναι δική τους η ευθύνη να μελετήσουν σωστά τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους να μειώσουν στο ελάχιστο το περιθώριο λάθους και να επιλέξουν προπονητή.

Ουσιαστικά καλούνται να επενδύσουν σε προπονητή όπως έγινε με τον Φερνάντο Σάντος. Ο Ζαγοράκης επένδυσε επιλέγοντας τον Πορτογάλο σε αντίθεση με τον Μπερέτα που τον επέλεξαν όχι γιατί πόνταραν σ’ αυτόν, αλλά γιατί πίστευαν ότι οι παίκτες θα κάλυπταν με την προσπάθειά τους τις όποιες αδυναμίες εμφάνιζε ο Ιταλός τεχνικός.

Στην πορεία διαπίστωσαν ότι έκαναν λάθος και μάλιστα μεγάλο. Το πλήρωσαν ακριβά και πιστεύω ότι το πάθημα έγινε μάθημα και δεν θα επαναληφθεί.

Η σωστή επιλογή τεχνικού θα αποτελέσει τη βάση για μια ομάδα που θα προκαλέσει με την αγωνιστική της αξιοπιστία και πάλι ενθουσιασμό στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.

Δεν σκοπεύω να μπω στη διαδικασία ανάλυσης των προτερημάτων ή των μειονεκτημάτων των προπονητών που έχουν προκρίνει και εξετάζουν ο Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του.

Θεωρώ δεδομένο ότι εκτός από τον Μπόλονι, που φαντάζει ως φαβορί για τη θέση στην άκρη του ασπρόμαυρου πάγκου, υπάρχουν και άλλα ονόματα που απασχολούν το επιτελείο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Θα επιμείνω… Η επιλογή προπονητή πρέπει να γίνει με καθαρό μυαλό και αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ενδελεχούς έρευνας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του λάθους στο πρόσωπο του τεχνικού ηγέτη που θα αναλάβει να δημιουργήσει τον ΠΑΟΚ της επόμενης τριετίας.

Ο προπονητής είναι επένδυση και η επιλογή του απαιτεί σωστούς χειρισμούς, γνώσεις και διάθεση να δαπανηθεί ένα σεβαστό ποσό γιατί σ’ αυτή τη ζωή –κακά τα ψέματα– ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ