Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΑΓΓΟΥΡΙ;;;

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη μετά την εμφάνιση του φονικού βακτηριδίου E.coli.

Στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άτομα, ενώ εκατοντάδες άλλα νοσηλεύονται. Αρχικά οι γερμανικές αρχές απέδωσαν το πρόβλημα σε μολυσμένα λαχανικά από την Ισπανία, όμως κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την πηγή της επιδημίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι τα κρούσματα της ασθένειας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φτάσει τα τρακόσια.

Ωστόσο η Ντόιτσε Βέλε κάνει λόγο για περισσότερα από χίλια.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφεραν ότι πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα της ασθένειας που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Πέρα από τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η εξίσου ασυνήθιστη κατανομή τους στον πληθυσμό. Ενώ το βακτηρίδιο συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των πέντε ετών, στη συγκεκριμένη περίπτωση η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες και οι περισσότερες (περίπου τα δύο τρίτα) γυναίκες.

Εως τώρα κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μόνο στη Γερμανία, καθώς και σε άτομα από άλλες χώρες (Σουηδία, Γαλλία, Δανία, Ολλανδία και Βρετανία) που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει «τι μέλλει γενέσθαι», αφού η προέλευση της αρρώστιας παραμένει άγνωστη.

Αρχικά, το E.coli φέρεται να ανιχνεύτηκε σε αγγουράκια ισπανικής προέλευσης, από περιοχές κοντά στη Μάλαγα και την Αλμερία. Οι ύποπτες παρτίδες δεσμεύτηκαν, οι αρχές της Γερμανίας συνέστησαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμής ντομάτας, αγγουριών και λαχανικών, ενώ πολλοί καταστηματάρχες τα απέσυραν από τα ράφια ττους. Χθες, όμως, η Γερμανίδα υπουργός Κατανάλωσης Ισλε Αϊγκνερ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς οι αρχές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με βεβαιότητα την πηγή της επιδημίας.

Οι θάνατοι και τα σοβαρά κρούσματα της ασθένειας οφείλονται κατά κύριο λόγο στο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (ΟΑΣ), το οποίο είναι μια σοβαρή επιπλοκή που προκαλείται από τη τοξίνη Shiga. Η τοξίνη αυτή παράγεται από στελέχη του βακτηριδίου E.coli, το οποίο είναι ένα επικίνδυνο μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά σε αδύναμους οργανισμούς, όπως εξηγεί στην «Espresso» o καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής: «Πρόκειται για το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο. Είναι ένα παθογόνο κολοβακτηρίδιο που κάνει σοβαρές, αιματηρές διάρροιες. Σε ορισμένες -λίγες- περιπτώσεις προσβάλλει και το νεφρό και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Είναι το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο».

Ο καθηγητής σημειώνει ότι τα συνηθέστερα συμπτώματα προσβολής από το παθογόνο μικρόβιο είναι οι πόνοι στην κοιλιά, ο πυρετός και οι διάρροιες που συνοδεύονται από αιμορραγίες.

Στην ερώτηση για το πόσο επικίνδυνο είναι, ο κ. Τσακρής απαντά ότι σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του αρρώστου: «Μικρά παιδιά, πολύ ηλικιωμένοι ή άτομα που έχουν προβλήματα υγείας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές εκδηλώσεις από το μικρόβιο αυτό».


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας προκειμένου να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενη εμφάνιση της ασθένειας. Ως τώρα, πάντως, δεν έχει αναφερθεί κάποιο «ύποπτο» περιστατικό.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει για το θέμα τις επιχειρήσεις τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και άλλους παράγοντες της αγοράς, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά τα ισπανικά αγγουράκια στα οποία αποδόθηκε το πρόβλημα από τις γερμανικές αρχές, ο ΕΦΕΤ σημειώνει ότι «από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα».

Εξίσου καθησυχαστικός είναι και ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, που δηλώνει ότι «στην Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα τέτοιο πρόβλημα». Ο καθηγητής προσθέτει ότι «ούτε και στο παρελθόν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο μικρόβιο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής». Οπως σημειώνει, ένας βασικός λόγος είναι ότι το E.coli μεταδίδεται συνήθως με το κρέας και ειδικά το βοδινό, το οποίο στην Ελλάδα συνηθίζουμε να το μαγειρεύουμε και να το ψήνουμε καλά.

Τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και ο κ. Τσακρής προτείνουν ως γενικό προληπτικό μέτρο το πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών και ειδικά όσων πρόκειται να καταναλωθούν ωμά, καθώς και την τήρηση των καλών συνθηκών υγιεινής στην κουζίνα. Ωστόσο ο καθηγητής της Μικροβιολογίας επισημαίνει ότι αυτό δεν μας προφυλάσσει 100%, αφού το βακτηρίδιο μπορεί να μη βρίσκεται μόνο στην επιφάνεια του λαχανικού, αλλά και μέσα σε αυτό. «Αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας καλό είναι να αποφεύγουν τα νωπά λαχανικά», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ