Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Φινάλε για το φετινό KinderDocs στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Διπλή Προβολή για το κοινό

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ)
Φινάλε του KinderDocs για φέτος με διπλή προβολή
για παιδιά & έφηβους από 10+
θα ακολουθήσει συζήτηση με καλέσμένη την Λία Χακιάμη M.A. Κλινικής Ψυχολογίας
THE LAGOON, του Aaron Schock, διάρκεια 44', παραγωγή 2016, Η.Π.Α., Μεξικό
&
NEW, του Eefle Blankevoort, διάρκεια 20', παραγωγή 2014, Ολλανδία

Τι σημαίνει “δυτικός πολιτισμός” μέσα από τα μάτια των παιδιών; Η τελευταία προβολή για το φετινό KinderDocs μας καλεί να το ξανα- ανακαλύψουμε και να το συζητήσουμε μέσα από δύο αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές παιδιά. Στην ταινία The Lagoon θα ζήσουμε μαζί με τον 13χρονο Γιούκ για 18 μήνες στα τροπικά δάση του Μεξικού. Ο Γιουκ, από τη φυλή των Μάγια ξέρει να επιβιώνει και να βρίσκει την τροφή του μέσα στην ζούγκλα και μαθαίνει και τον μικρότερο αδελφό του Χοσέ, να εξερευνά και να ψαρεύει στη λίμνη. Όταν όμως αναγκάζεται να πάει σχολείο τα πράγματα αλλάζουν δραματικά γιατί είναι “πάτος” και στα ισπανικά αλλά και στα μαθηματικά. Ενώ οι δυσκολίες της οικογένειας μεγαλώνουν η μόνη ελπίδα που μένει είναι να εγκαταλείψει το χωριό, το δάσος και τον αγαπημένο του αδερφό για να αναζητήσει καλύτερο μέλλον στην πόλη.

Αντίστοιχα ο 8χρονος Τανάνς που μεγαλώνει σε στρατόπεδο προσφύγων φύγει πρόσφυγας από το Κονγκό μέσω ενός προγράμματος του OHE και για πρώτη φορά έρχεται στην Ευρώπη. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε και εμείς εκ νέου όλα αυτά που ξέρουμε και ούτε καν βλέπουμε. Πώς είναι να ακουμπάς σε ένα στρώμα και να κοιμάσαι με μαξιλάρι, πώς σου φαίνεται το αποσκληρυντικό των ρούχων όταν το βλέπεις για πρώτη φορά στην ζωή σου πάνω σε ένα πλυντήριο; Πώς κάνεις καινούργιους φίλους όταν δεν μιλάς καν την ίδια γλώσσα; Δύο ταινίες για τη διαφορετικότητα, τις αλλαγές τον δυτικό πολιτισμό την μάθηση και το σχολείο.

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της Unesco

Πληροφορίες/Κρατήσεις στο ταμείο του Μουσείου 22310 240002 και στο 210 7219909

Είσοδος: 3€ (παιδιά), 6€ (ενήλικες)

KinderDocs για σχολεiα

Τα ντοκιμαντέρ του KinderDocs αποτελούν εργαλείο και πηγή έμπνευσης για τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που αναζητά πηγές για το μάθημά του (π.χ. Θεματική Εβδομάδα). Στις ειδικά σχεδιασμένες προβολές για σχολεία, το πρόγραμμα πλαισιώνεται με συζήτηση και δράσεις με αφορμή τις ταινίες, με εκλεκτούς καλεσμένους. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού από Τρίτη έως μαθητές Λυκείου και μπορούν να ενταχθούν στο μάθημα ή να δώσουν αφορμή για δημιουργική συζήτηση με στόχο την καλύτερη συνοχή και το «δέσιμο» της τάξης σε ομάδα. Κάθε ταινία έχει ανάλογη ηλικιακή σήμανση και συνοδεύεται από λίστα με τις διάφορες θεματικές που καλύπτει. Για όποιον επιθυμεί, διατίθεται εκπαιδευτικό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών τόσο πριν την προβολή όσο και για τη μετέπειτα αξιοποίηση της εμπειρίας του ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη.

Όλο το πρόγραμμα θα το βρείτε στο kinderdocs.com
η στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ