Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Δύσκολη εβδομάδα....

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας*

Οι μάσκες την Τετάρτη στην Βουλή αναμένεται να πέσουν και το κλίμα να είναι εκρηκτικό...  Αυτό υποστηρίζουν πολιτικοί κύκλοι και όχι μόνο, αφού το όλο σκηνικό της προανακριτικής και οι κάλπες που στήθηκαν δείχνουν έμπρακτα και στην πράξη ότι η κυβέρνηση αναζητά μέσω της διαδικασίας.... μία "σανίδα σωτηρίας" γύρω από την κατακραυγή της κοινωνίας στην άπλετη φτώχεια των πολιτών και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.
Ψάχνει μια δικαιολογία και ένα άλλοθι με την Novartis ταυτόχρονα στα πεπραγμένα της για να παραμείνει στην εξουσία αφού οδηγεί με το έργο της όπως υποστηρίζεται σε.... Μαδουροποίηση την χώρα μας...

Το κλίμα ασφαλώς δυναμιτίζεται ( αρνητικά ) ακόμα περισσότερο για την κυβέρνηση μετά την ένταση που επικράτησε με την Τουρκία και το "ατύχημα" με το σκάφος όπου μετά τις δηλώσεις του κυρίου Κοτζιά ότι την επόμενη (!) φορά θα αντιδράσουμε αλλιώς με την Τουρκία ανοίγεται μια άλλου είδους πολιτική κριτική για τις δηλώσεις και θέσεις της κυβέρνησης.

Βαρυσήμαντη και ασφαλώς εκρηκτική στο όλο θέμα είναι η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι μόνο η οποία έχει διαβιβαστεί ήδη στην Βουλή και όπως χαρακτηρίζεται από όλους είναι... πολιτική ανδρεία σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που το μόνο που του έμεινε είναι η συντήρηση των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και η δημιουργία ενός νέου "αριστερού" αφηγήματος - κράτους ότι εμείς φέρνουμε την κάθαρση και ιδού τα πεπραγμένα του παλιού συστήματος....και τίποτε περισσότερο !

Ο κύριος Σαμαράς στρέφεται νομικά μηνύοντας όλους τους εμπλεκόμενους σε μια περίοδο ρευστή πολιτικά θεωρώντας ότι η υπόθεση Novartis βγήκε από το συρτάρι από την κυβέρνηση μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την Μακεδονία και την παρουσία του εκεί και θα το πάει μέχρι τέλους όπως δηλώνει σχετικά.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η υπόθεση Novartis έχει πολλές ασάφειες και λάθη ενώ πολλά αδικήματα έχουν παραγραφεί νομικά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κυρίου Χρύσανθου Λαζαρίδη ( δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά ) αφού όπως περιγράφεται στα έγγραφα υποστηρίζεται ότι πραγματοποίησε υποτιθέμενο ραντεβού στο γραφείο του στην Λεωφόρο Αθηνών 110 κατι το οποίο είναι ανακόλουθο αφού εκεί που στην πραγματικότητα είναι το γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του προέδρου του Σωκράτη Λαζαρίδη!

Μπέρδεψαν δηλαδή όπως γράφτηκε τους Λαζαρίδηδες!!

Τι άλλο να πούμε για την προχειρότητα;

Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει την εύνοια των ξένων, κάτι το οποίο είναι... λάθος.
Όπως ξέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα το αντίθετο είναι η αλήθεια.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Βίζερ ότι το χρέος δεν εκτινάχθηκε με την κυβέρνηση και τον κ. Βαρουφάκη Συριζα-Ανελ μόνο 100 δις ευρώ αλλά 200 (!) μάλλον ξεκάθαρα πια χρεώνουν στον κύριο Τσίπρα-Καμμένο ένα ακόμα μνημόνιο που ο ίδιος δημιούργησε και ένα ακόμα για αργότερα...

Μπορεί βέβαια τα πλεονάσματα να βγαίνουν προς το παρόν όμως το κλίμα στην οικονομία είναι σαθρό...

Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις εργαζομένων, φορολογία υπέρμετρη, εκτίναξη των τιμών των προϊόντων προς τα επάνω, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία είναι η δύσκολη πραγματικότητα...

Σε μία αγορά όπου το ΕΣΠΑ δεν δίνεται στους ήδη εγκεκριμένους δικαιούχους του και ο τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός ενώ η ροή κεφαλαίων βρίσκεται υπό capital control και θα βρίσκεται για πολύ χρόνο ακόμα.

Οι τράπεζες με τις διορισμένες διοικήσεις τους καλλιεργούν ένα "φανταστικό κλίμα" χρηματοδότησης και επιχειρηματικότητας ( μέσω διαφημίσεων στον τύπο ) ενώ στην πραγματικότητα ψυχορραγούν όπως άλλωστε αποκάλυψε ο ίδιος κύριος Βίζερ ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από το πρόσθετο χρέος ύψους 200 δις ευρώ,!!

Παράλληλα χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι απολύονται από τα τραπεζικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια διάσωσης τους ενώ βγάζουν οι διοικήσεις τους στην αγορά καλυμμένα ομόλογα για να αποφύγουν την επόμενη ανακεφαλαίωσή τους που με το κλίμα που επικρατεί πολιτικά δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα την αποφύγουν.

Ταυτόχρονα οι πλειστηριασμοί άρχισαν ακόμα και από την δική τους περιουσία των ίδιων των τραπεζών!
Και τώρα περνούν με αυτόματες νομοθετημένες διαδικασίες και στην κοινωνία...

Όπου τα κόκκινα δάνεια είναι παντού...σε κάθε νοικοκυριό. Χωρίς καμία προστασία εκποιούνται τα πάντα και χωρίς κανόνες!

Έτσι στραγγίζουν από χρηματοδότηση την αγορά και είναι μονόδρομος το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η ανεργία. Ενώ πολλά σπίτια θα βρεθούν στα χέρια των τραπεζών.

Πολλοί κάνουν λόγο για αριστερό μοντέλο διοίκησης των τραπεζών αφού πολλοί είναι εκείνοι που τις διοικούν με αριστερό παρελθόν που αρέσκονται να παίζουν τώρα το ρόλο του τεχνοκράτη απολύοντας συνολικά εργαζομένους και διορίζοντας επιλεκτικά αρεστούς ακόμα και μεταξύ τους συγγενικά τους πρώτου βαθμού πρόσωπα...

Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών δεν βλέπουν την ώρα για να πουλήσουν τις μετοχές τους και να φύγουν στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

Άρα πόσο μπορεί να πείσει η προανακριτική;

Πόσα στοιχεία θα αποκαλυφθούν και θα είναι αλήθεια;

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση φλερτάρει τώρα με τις εκλογές και είναι εγκλωβισμένη στον εαυτό της!

Η μήνυση Σαμαρά τα λέει όλα!

Και μη μου πείτε όχι...



*Ο Νίκος Κούτρικας είναι δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ