Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Tαξίδι στο κέντρο της γης! Δελφοί- Όσιος Λουκάς - Δίστομο - Ναύπακτος και Αράχωβα

Περιήγηση το τριήμερο Αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας της 
Thessaloniki Walking Tours με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο
Περπατάμε στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα, τον θρύλο από την ιστορία και επιχειρούμε μια μύηση στο φαντασιακό του αρχαίου ανθρώπου. Τοποθετημένος στις απόκρημνες Φαιδριάδες και στις υπώρειες του Παρνασσού ο μυστηριακός χώρος των Δελφών, ο ομφαλός του κόσμου, εκφράζει το αρχέγονο και το λογικό, την διπλή υπόσταση της ανθρώπινης φύσης. Η περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και το ανακαινισμένο μουσείο είναι η αφορμή για μια σειρά σπουδαίων συναντήσεων. Απόλλωνας και Διόνυσος, Άγγελος Σικελιανός, Σίβυλλα και Σφίγγα, Αντίνοος αλλά και ο σχεδιαστής Μαριάνο Φορτούνι τροφοδοτούν με τις ιστορίες τους τις αφηγήσεις μας μέχρι να συναντήσουμε τα πιο ωραία και μελαγχολικά μάτια του Ηνίοχου, που μας κοιτούν μέσα από τους αιώνες.

Στον Όσιο Λουκά ανιχνεύουμε τη χαμένη λάμψη του Βυζαντίου μέσα από τα μοναδικά ψηφιδωτά της μεσοβυζαντινής περιόδου, τα οποία διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Ένας χαρισματικός μοναχός, που είχε το χάρισμα της προφητείας και έγινε όσιος αμέσως μετά το θάνατο του, έδωσε αφορμή για να οικοδομηθεί ο μοναδικός για την ιστορία της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής ναός.

Στη μεσαιωνική Ναύπακτο συναντάμε ένα συγγραφέα που με το έργο του άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τραυματίας στη ναυμαχία του Λεπάντο το 1571, ο Μιγκέλ Θερβάντες, θα εμπνεύσει εκατομμύρια αναγνωστών ανά τους αιώνες με κεντρικό χαρακτήρα μια λιπόσαρκη, μελαγχολική αλλά και ηρωική μορφή, τον Δον Κιχώτη.

Τέλος βουτάμε βαθιά στα πιο σκοτεινά νερά της πρόσφατης ιστορίας και επισκεπτόμαστε το Δίστομο και το Μουσείο θυμάτων ναζισμού, όπου είναι σχεδόν απτή η μνήμη μιας ασύλληπτης θηριωδίας.

Όπως πάντα μοιράζόμαστε και τον ελεύθερο χρόνο μας με μια βόλτα στην Αράχωβα αλλά και με τις συζητήσεις που κάνουν τα δείπνα μας ακόμη πιο απολαυστικά.

Σάββατο 17, Κυριακή 18 και Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Σημείο συνάντησης: Έξω από το αρχαιολογικό μουσείο

Ώρα: 08:00 πμ

Συμμετοχή: 260 ευρώ (στην οποία περιλαμβάνεται η μεταφορά, η διαμονή με πρωινό στο Hotel “Ναυσικά” στην Ιτέα, δύο δείπνα και τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων)

Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900- 1











Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ