Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πώς να μην χάσουμε το αφορολόγητο από τις αγορές με πλαστικό χρήμα

Το τέλος του χρόνου πλησιάζει και αν οι φορολογούμενοι δεν προσέξουν κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί με την χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Επειδή έχουμε δεχθεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με το θέμα κρίναμε σκόπιμο να αναφερθούμε αναλυτικά στο ζήτημα.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπουν οι διατάξεις:

Στο άρθρο 1 της με την ΠΟΛ 1005/2017 αναφέρεται η κλίμακα υπολογισμού των δαπανών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επίσης, στο άρθρο 2 αναφέρονται οι ομάδες αγαθών και λήψης υπηρεσιών, που συμμετέχουν στην δημιουργία του αφορολόγητου

Ομάδα 1 - Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

Ομάδα 2 - Αλκοολούχα ποτά και καπνός.

Ομάδα 3 - Ένδυση και υπόδηση.

Ομάδα 4 - Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων.

Ομάδα 5 - Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.

Ομάδα 6 - Υγεία, η οποία προστέθηκε αργότερα (ΠΟΛ 1100/2017)

Ομάδα 7 - Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.

Ομάδα 8 - Επικοινωνίες.

Ομάδα 9 - Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

Ομάδα 10 - Εκπαίδευση.

Ομάδα 11 - Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Ομάδα 12 - Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν όσους φορολογούνται με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013, δηλαδή τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επίσης με τον ίδιο τρόπο φορολογούνται και τα αγροτικά εισοδήματα με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 29 του Ν. 4172/2013 για τα αγροτικά εισοδήματα. Να σημειώσουμε ότι τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15.

Ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16.

Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μια φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.

Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος, που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση.

Η μείωση του φόρου της παραγράφου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Στο εισόδημα αυτό δεν περιλαμβάνονται η κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και σε συναφείς χώρους, για έως 150 ημερομίσθια το χρόνο, καθώς και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ.

Όμως με βάση την ανωτέρω διάταξη της παραγρ.1 του άρθρου 15 φορολογούνται και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.

1) Με βάση το άρθρο 12 παραγ. 2δ του Ν. 4172/2013, οι αμοιβές μελών ΔΑ των Α.Ε. Με τις αμοιβές αυτές έχουν εξισωθεί και οι επί πλέον αμοιβές των διαχειριστών ΟΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ

2) Με βάση το άρθρο 12 παραγρ, 2ε του Ν 4172/2013,η παγια αντιμισθία δικηγόρων

3) Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι ΑΠΥ σύμφωνα με το άρθρο 12 παραγρ. 2στ του Ν. 4172/2013. Δηλ. βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τους τρεις συναλλασσόμενους. Αν υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, τότε ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α΄ έως ε΄ του παρόντος άρθρου..

4) Με βάση το άρθρο 12 παραγρ.2θ του Ν. 4172/2013:

θ) Ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, το οποίο καταβάλλεται από τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στους εργαζομένούς τους.

5) Οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι,με βάση το άρθρο 13 του Ν. 4172/2013.

Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν απο τα λογιστήρια για το ύψος του ποσού ώστε να συνυπολογισθεί στο ύψος του εισοδήματος.

6) Επίσης και στις περιπτώσεις του άρθρου 34 α και γ του άρθρου 34 του Ν. 4172/2013

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ, ή

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση

Στις ανωτέρω περιπτώσεις αναφερόμαστε στην διαφορά που θα υφίσταται μεταξύ δηλούμενου εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια.

Όταν δεν υπάρχει καθόλου δηλούμενο εισόδημα ή υπάρχει μόνο απο κεφάλαιο ή υπεραξία ματαβίβασης κεφαλαίου και το εισόδημα προσδιρίζεται με βάση τα τεκμήρια,τότε η περίπτωση αυτή υπάγεται στις εξαιρέσεις στο άρθρο 3 παράγρ,2δ

Επίσης, στο άρθρο 3 και 4 της ΠΟΛ 1005/2017 αναφέρονται -σύμφωνα με την περ. β' της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν.4172/2013- οι εξαιρέσεις:

Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Επίσης, εξαιρούνται και οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

α. Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, με την επιφύλαξη του άρθρου 4 της παρούσας.

β. Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

γ. Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

δ. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

ε. Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος τους, σύμφωνα με την περ.δ' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013.

στ. Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

ζ. Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

η. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας, οι οποίες φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.

Εξαιρούνται, επίσης, από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Όσοι εξαιρούνται υποχρεούνται να συλλεγουν αποδείξεις για να έχουν το δικαίωμα της μείωσης του φόρου του άρθρου 16 του Ν. 4172/2013, όπως αναφέρεται στην ΠΟΛ 1062/2017, οι οποίες για να διατηρηθεί η μείωση φόρου του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014-ΕΛΠ (ΠΟΛ 1005/2017).

Μεταξύ των συζύγων η μερών συμφώνου συμβίωσης ,όταν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών καλύπτεται απο τον ένα σύζυγο το πλεονάζον ποσόν μεταφέρεται στον άλλο συζυγο ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Το ίδιο συμβαίνει όταν ένας εκ των δύο συζύγων ή μερών συμβίωσης δεν δικαιούται την μείωση του φόρου, τότε το ποσόν των δαπανών μεταφέρεται στον άλλο σύζυγιο ή μέρος συμβίωσης (ΠΟΛ 1062/2017) :

Στην ίδια ΠΟΛ αναφέρονται οι τρόποι πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας ή σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να ληφθεί υπόψιν η μείωση του άρθρου 16 του Ν. 4172/2013. Αυτές, λοιπόν, πρέπει να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ..

Διευκρινίζεται ότι όταν η καταβολή των φορολογουμένων προς τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν.3862/2010 για την εξόφληση της δαπάνης γίνεται με μετρητά (σε γκισέ ή σε easy-pay μηχάνημα) λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση της μείωσης φόρου του άρθρου 16 του ν. 4172/2013.

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που λαμβάνονται υπόψη, πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα στο τρέχον φορολογικό έτος (2017) και ειδικά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που εξοφλούνται με πιστωτικές κάρτες, δεν εξετάζεται ο τρόπος εξόφλησης αυτών (εφάπαξ ή σε δόσεις).-(ΠΟΛ 1005/2017)

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες τους. Τα ίδια ισχύουν και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.

Σημειώνεται ότι ειδικά για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτόν που καταβάλλει, γίνονται δεκτές οι εν λόγω δαπάνες, εφόσον ο καταβάλλων την δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

Διευκρινίζεται ότι προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4172/2013, στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1005/2017, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ. και δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων.

Επισημαίνεται ότι τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.

Γεώργιος Διαμαντής
Λογιστής-Φοροτεχνικός


Μας κοινοποιήθηκε από oenet.gr
Φωτο αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ