Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί νέοι, υγιείς άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιά;

Σε ετήσια βάση, πεθαίνουν περισσότεροι από 600 άνθρωποι, κάτω των 35 ετών από καρδιακά νοσήματα τα οποία δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ από κάποια σχετική εξέταση.
Αυτός ο αριθμός μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δίνει ωστόσο, μία τάξη μεγέθους για το τι μπορεί να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τους ξαφνικούς θανάτους νέων από καρδιακά νοσήματα.    Αυτοί οι θάνατοι απασχολούν τα media κυρίως όταν καταρρέουν μέσα στο γήπεδο, συνήθως κατά τη διάρκεια κάποιου ματς, νεαροί ποδοσφαιριστές.

O 17χρονος Frank Arentz θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς τους αθλητές που σε μηνιαία βάση πεθαίνουν κατά τη διάρκεια κάποιου αγώνα, όμως, στην περίπτωση του η διάγνωση ήρθε εγκαίρως.

Ο νεαρός υποφέρει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, κάτι που σημαίνει ότι σε συνθήκες πίεσης, το σώμα του εκρήγνυται από αδρεναλίνη που μπορεί να σκοτώσει την καρδιά του.      Δεν έπινε, δεν κάπνιζε, δεν λάμβανε συμπληρώματα διατροφής, απλώς όταν το 2016 αισθάνθηκε αδιαθεσία μέσα στο γήπεδο, η διάγνωση του καρδιολόγου ήταν κατηγορηματική: δεν θα μπορούσε πλέον να προπονείται με την ένταση που το έκανε στο παρελθόν και η καρδιά του θα μπορούσε να τον προδώσει ανά πάσα στιγμή μέσα στον αγώνα.

PlayPlay Seek00:00 Current time03:39 Toggle Mute Volume Toggle Fullscreen "Δεν μ' αρέσει να μιλάω γι' αυτό. Θα ήθελα απλώς να γυρίσω στην προηγούμενη κανονικότητα της ζωής μου. Να κάνω όσα δεν μπορώ πλέον να κάνω γιατί δεν μου επιτρέπεται.

Δεν υπήρχε κάποιο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά", εξηγεί ο νεαρός που από μία απλή λιποθυμία πληροφορήθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασής του και ότι θα έπρεπε να βρίσκεται υπό συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και ποιότητα ζωής για το υπόλοιπο του βίου του.    Κι ο Arentz ήταν τυχερός, η Βρετανική Επιτροπή για τα Καρδιακά Νοσήματα ήδη από το 2015 προειδοποιεί ότι υπάρχουν αρκετές αδιάγνωστες καρδιοπάθειες που μπορούν να στοιχίσουν ζωές και που μόνο οι σχολαστικές ιατρικές και εξειδικευμένες εξετάσεις μπορούν να σώσουν ακόμη και φαινομενικά απολύτως υγιείς νέους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ