Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Η χρήση του ελληνικού γιαουρτιού που δεν είχατε φανταστεί

Το ελληνικό γιαούρτι έχει αποθεωθεί πολλές φορές για τις ευεργετικές του ιδιότητες και έχει βρει θέση στη διατροφή ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, εκτός από κομμάτι της διατροφής και συστατικού ομορφιάς, το ελληνικό γιαούρτι φαίνεται πως έχει και μία χρήση που πιθανότατα δεν φαντάζεστε.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως... βιοκαύσιμο.

Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για τα βιοκαύσιμα και αντιβιοτικά για ζώα.

Τα κατάλοιπα περιέχουν λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ. Οι ερευνητές, σύμφωνα με την Daily Mail, βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν αυτό το μείγμα σε πρώτη φάση σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πιο χρήσιμες ουσίες: καπροϊκό ή εξανικό οξύ και καπρυλικό ή οκτανικό οξύ. Και οι δύο αυτές ουσίες θεωρούνται «πράσινα αντιμικροβιακά», τα οποία μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές στη θέση των κανονικών αντιβιοτικών. Σε δεύτερο στάδιο, με περαιτέρω επεξεργασία, είναι δυνατό να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.

Το νέο σύστημα αποτελείται από δύο συνδεδεμένους βιοαντιδραστήρες ανοικτής καλλιέργειας, ο ένας για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς. Κάθε βιοαντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικροβίωμα και σε αυτόν εισάγεται το τυρόγαλα του ελληνικού γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια. Σε ένα διάστημα μερικών μηνών, είναι δυνατό να παραχθούν τους βιοαντιδραστήρες το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ, καθώς και άλλα δευτερεύοντα προϊόντα.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα πάντα από αυτό το υλικό, συμπεριλαμβανομένου του νερού», αναφέρει ο ερευνητής Λαρς Ειντζενεντ. «Αυτό θα βοηθούσε και τη βιομηχανία να είναι κερδοφόρα αλλά και να προχωρήσουμε σε μια πιο κυκλική οικονομία. Ως βιώσιμη κοινωνία, πρέπει να ανακτήσουμε τα πάντα», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων ο ερευνητής αναφέρει: «Η γεωργική αγορά μπορεί να φαίνεται μικρότερη, αλλά έχει ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και η μετατροπή του όξινου ορού γάλακτος σε πρώτη ύλη, που τα ζώα μπορούν να φάνε αποτελεί σημαντικό παράδειγμα των κλειστών κύκλων που χρειαζόμαστε για μια βιώσιμη κοινωνία».

«Η αγορά καυσίμων, φυσικά, λειτουργεί σε χαμηλότερη τιμή, αλλά η ζήτησή της είναι ουσιαστικά απεριόριστη», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ