Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Επτά περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν έχει κρύο έξω

Αν δεν είστε τυχεροί να ζείτε σ' ένα θερμό κλίμα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τότε προσοχή γιατί τα κρύα... έρχονται!

Και απ' ο,τι φαίνεται μαζί μ' αυτά, έρχονται μερικές φυσικές και ψυχικές παρενέργειες.
Σύμφωνα το Dr. Albert Ahn του NYU Langone Health, οι αλλαγές στον καιρό παρουσιάζουν πολλές αλλαγές και στο σώμα και το μυαλό σας.

Ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να προσέχετε όταν η θερμοκρασία θα πέσει για τα καλά;

1. Καίτε περισσότερες θερμίδες
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μας, αυξάνεται ελαφρώς σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να παραμείνει ζεστό το σώμα μας.
Ο Dr. Ahn, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι αρκετά σημαντικό ώστε να παρατηρήσετε κάποια διαφορά, αλλά έχετε την τάση να καίτε περισσότερες θερμίδες όταν το σώμα σας προσπαθεί να διατηρηθεί ζεστό».

2. Τα δάχτυλά σας συρρικνώνονται
Έχετε παρατηρήσει, ποτέ, πως τα δαχτυλίδια σας, είναι πιο χαλαρά κατά τη διάρκεια των ημερών του χειμώνα; Αν ναι, τότε να ξέρετε ότι δεν είναι στη φαντασία σας.
Ο Dr. Ahn εξηγεί ότι τα άκρα μας τείνουν να διογκώνονται σε θερμότερα κλίματα, ενώ ο ίδιος επισημαίνει:
«Ο κρύος καιρός τείνει να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος».
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή καταλήγετε να έχετε ελαφρώς λιγότερη ροή αίματος στα άκρα σας, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει τα δάχτυλά σας να αισθάνονται σαν να είναι μικρότερα.

3. Θα μπορούσατε να νιώσετε επιπλέον πόνο στα άκρα σας
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια κατάσταση που ονομάζεται ασθένεια Raynaud, η οποία προκαλεί σε μέρη του σώματός τους μία αίσθηση μουδιάσματος και κρύου ως απάντηση σε ψυχρότερα κλίματα ή στρες.
Αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιοχές όπως τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά μας, και προκαλείται από τις μικρότερες αρτηρίες που τροφοδοτούν το αίμα, στο δέρμα.
Ο Dr. Ahn αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο ή οδυνηρό»
Η κατάλληλη χειμερινή εξωτερική ένδυση και η αποφυγή πολλών ωρών στο κρύο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων.

4. Η όρασή σας υποφέρει
Προσοχή στα μάτια σας.  Η έκθεση σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, κρύο άνεμο και χιόνι μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο ήλιος που αντανακλά σε χιόνι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή ή κάψιμο.
Φοράτε κατάλληλα γυαλιά ηλίου όταν συμμετέχετε σε κάποιο χειμερινό σπορ και προσπαθείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου όσο μπορείτε.

5. Το πρόσωπό σας γίνεται κόκκινο
Εάν η μύτη σας μοιάζει με του Rudolph το χειμώνα, τότε αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή το αίμα στις περιοχές αυτές μεταφέρεται σε πιο ζωτικής σημασίας περιοχές, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονές σας.
Όταν ζεσταίνεστε, το αίμα επιστρέφει στις κανονικές του θέσεις και έτσι εξαφανίζεται και το κοκκίνισμα.

6. Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή
Αυτό είναι συνήθως συχνότερο για τους ηλικιωμένους ενήλικες και εκείνους που κινδυνεύουν από καρδιακά προβλήματα, αλλά είναι κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, αναφέρει ο Dr. Ahn.
Ο ίδιος επισημαίνει:
«Όταν το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα, αυξάνει την πίεση στην καρδιά. Πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα στα άκρα. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πίεση του αίματος οριακά».

7. Μπορεί να παρατηρήσετε μείωση της διάθεσης
Μειωμένη θερμοκρασία πιθανώς σημαίνει λιγότερες ώρες φωτός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της διάθεσης λόγω έλλειψης βιταμίνης D, αναφέρει ο Dr. Ahn.
Αυτή μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, με τις πιο ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει σε μία εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κατάσταση ψυχικής υγείας που σχετίζεται με την κατάθλιψη τους χειμερινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ