Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αποκαλύψεις Φωκά για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε νέες αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, όπου παρευρέθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου. Μάλιστα, στην αρχή της εβδομάδας, μετά από σχετικό αίτημα, ο κ. Φωκάς κατέθεσε στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής πορίσματα Ορκωτών Ελεγκτών συνολικά δώδεκα ετών, τα οποία είχε ο ίδιος στην κατοχή του, με σκοπό να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα μέλη. Στα συγκεκριμένα πορίσματα αναλύεται από τους Ορκωτούς Ελεγκτές ανά έτος ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι κρατικές επιχορηγήσεις, οι χορηγίες και δωρεές, αλλά και οι τεράστιες δαπάνες για ενημερωτικό υλικό και διαφήμιση, καθώς επίσης και ο αριθμός του προσωπικού, αλλά και τα ιδιαίτερα επιδόματα που λάμβαναν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Φωκάς παρουσίασε νέα στοιχεία για τα πολυτελή οχήματα που μίσθωνε και αγόραζε το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως πολυτελή Chrysler και Cherokee, αλλά και μία μηχανή μάρκας BMW R1200, για την οποία μάλιστα υπήρχε και οδηγός! Ο κ. Φωκάς αποκάλυψε στην Επιτροπή πως ο οδηγός σκοτώθηκε το 2013 οδηγώντας τη συγκεκριμένη μηχανή, κόστους 18.000 ευρώ, κάτι το οποίο δεν αμφισβήτησε ούτε ο κ. Παπαδημητρίου. Ωστόσο, ο τελευταίος πρόσθεσε απλώς πως το τραγικό δυστύχημα συνέβη εκτός υπηρεσίας. Μάλιστα, ανέφερε πως η μηχανή είχε αγοραστεί για να διευκολύνεται η μετακίνηση του προσωπικού μέσα στην κίνηση. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Φωκάς, για το συγκεκριμένο λόγο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μηχανάκια Piaggio, που επίσης κατείχε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όσον αφορά τα πολυτελή οχήματα τύπου Chrysler, ο κ. Παπαδημητρίου ισχυρίστηκε πως είχαν νοικιαστεί για να… τραβάνε τα τροχόσπιτα, που χρησιμοποιούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στις καμπάνιες του. Επιπλέον, ο κ. Φωκάς αποκάλυψε πως ένα από τα πολυτελή οχήματα οδηγούσε συγγενικό πρόσωπο στελέχους άλλου φορέα υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Φωκάς αναφέρθηκε στις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την Ιερά Μονή Καισαριανής – Βύρωνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δωρεά 93.000 ευρώ το 2007, 334.000 ευρώ το 2008, ενώ το 2009 οι Ελεγκτές εντόπισαν άλλη μία δωρεά ύψους 375.000 ευρώ. Επίσης, ο κ. Φωκάς παρουσίασε στοιχεία για τις υπέρογκες επιχορηγήσεις επισημαίνοντας ενδεικτικά πως μόνο το έτος 2008 δόθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 53 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική επιχορήγηση και το 2009 ο φορέας επιχορηγήθηκε με άλλα 132 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε και άλλα 225 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών της γρίπης.

Ο κ. Φωκάς, έχοντας στα χέρια του συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία καταδεικνύεται ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα τεράστια ποσά που κατασπαταλούνταν, απευθύνθηκε στο μάρτυρα διατυπώνοντας καίριες ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ποσά που δαπανούνταν για τη φύλαξη των κτιρίων, καθώς στα πορίσματα των Ορκωτών Ελεγκτών τονίζεται πως για τις χρήσεις 2010 και 2011 δαπανήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 1.651.000 ευρώ και 1.886.000 ευρώ αντίστοιχα! Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν το κεντρικό κτίριο στο Μαρούσι, τον ξενώνα στον Πειραιά, τα ΠΕΔΥ Ναυπάκτου, Ρόδου, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Βάρης και Ιωαννίνων. Μάλιστα, μόνο για το 2011 για τα δύο κτίρια στο Μαρούσι και τον Πειραιά δαπανήθηκε το ποσό των 701.000 ευρώ! Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκάς τα συγκεκριμένα ποσά δικαιολογούνται μόνο εάν τα κτίρια φυλάσσονταν με δεκάδες άτομα ανά βάρδια, κάτι που σίγουρα δεν ίσχυε.

Συνεχίζοντας, παρέθεσε ενδεικτικά και χρηματικά ποσά αγορών, τα οποία θεωρούνται υπέρογκα. Συγκεκριμένα, για το 2009 υπάρχει αναφορά σε πόρισμα για «δημιουργία Portal για τη νέα γρίπη» με κόστος 159.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, όπως ανέφεραν και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, είναι υπερβολικά πολλά μόνο για ένα portal, όπως προκύπτει άλλωστε και από έρευνα αγοράς. Επιπλέον, ο κ. Φωκάς ανέφερε στοιχεία και για αγορά 12 Νotebook το 2002 το καθένα από τα οποία στοίχισε περίπου 4.000 ευρώ! Δηλαδή συνολικά δαπανήθηκαν περίπου 48.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ