Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Γιατί Αυστραλία και ΗΠΑ τσακώνονται για τις μπότες UGG -Πήγαν στα δικαστήρια

Σε (έναν ακόμη) δικαστικό αγώνα προκειμένου να αποδείξει ότι τα διάσημα μποτάκια αποτελούν εθνικό πλούτο της Αυστραλίας ετοιμάζεται να εμπλακεί αυστραλιανή εταιρεία έναντι του αμερικανικού κολοσσού που τα τελευταία χρόνια θησαυρίζει από τις πωλήσεις τους.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ugg, οι διάσημες μπότες που κατασκευάζονται από δέρμα προβάτου και έχουν φανατικούς εχθρούς και φίλους σε όλον τον πλανήτη, είναι τόσο αυστραλιανή πατέντα όσο ελληνική είναι η φέτα. Ωστόσο μόνο λίγοι γνωρίζουν πως η εταιρεία πίσω από την UGG, η Deckers Outdoor Corporation, είναι στην πραγματικότητα αμερικανική.

Και όχι μόνο αυτό αλλά η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να σταματήσει τους Αυστραλούς κατασκευαστές από το να πωλούν τις μπότες αυτές ανά τον πλανήτη: μηνύει την εταιρεία Eddie Oygur που εδρεύει το Σίδνεϊ ζητώντας εκατομμύρια δολάρια με την αιτιολογία της παραβίασης εμπορικού σήματος.

«Είναι εξωφρενικό«, λέει ο ιδρυτής της εταιρείας. «Τo “Ugg” είναι απλώς το όνομα των παπουτσιών, και τα πουλάμε για σχεδόν έναν αιώνα. Τώρα ένας αμερικανικός κολοσσός κατοχύρωσε το όνομα και θέλει να μας κλείσει». Από το 2009 η αυστραλιανή εταιρεία δεν δικαιούται να εξάγει τα προϊόντα της. Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο της Deckers.



Τα παραδοσιακά αυστραλιανά uggs ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του ‘30 προκειμένου οι κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας να προστατευτούν από τον κρύο χειμώνα. Η εξάπλωσή τους ωστόσο ανά τον πλανήτη, πυροδότησε τις δικαστικές διαμάχες. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι η Deckers το πρώτο εξάμηνο του 2017 γιγαντώθηκε κατά περισσότερο από 20% στα 209 εκατ. δολάρια, οι διαμάχες αυτές δεν έχουν καθόλου πλάκα.

Αυστραλιανό δημιούργημα, αμερικανικό μονοπώλιο

Η Deckers ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1999 και από τότε έχει εμπλακεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες με ανταγωνιστές εμποδίζοντάς τους να πωλούν τις μπότες στην αμερικανική αγορά.

Ωστόσο τα δικαστήρια της Αυστραλίας έχουν αποφανθεί διαφορετικά αποφασίζοντας ότι η λέξη «ugg» είναι ένας γενικός όρος για τις μπότες που φτιάχνονται από δέρμα προβάτου και ενσωματωμένο φλις. Επομένως, το όνομα αυτό δεν μπορεί να κατοχυρωθεί στην Αυστραλία και οποιοσδήποτε μπορεί να πουλήσει εκεί αυτές τις μπότες.



Η εταιρεία Deckers υποστηρίζει ότι τα uggs πρωτοσχεδιάστηκαν από τον Αυστραλό σέρφερ Μπράιαν Σμιθ, ο οποίος άρχισε να φτιάχνει τις μπότες στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, το 1978.

Όπως αναφέρει το BBC, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης που θα κρίνει το μέλλον της συγκεκριμένης παραγωγής.

Φωτογραφίες: AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ