Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους. Ποιους αφορά, πώς και πότε θα γίνει

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και χωρίς αίτηση από τους δικαιούχους θα ξεκινήσει η επιστροφή στους συνταξιούχους των χρημάτων από τα αναδρομικά για τον κλάδο υγείας.

Όπως ενημέρωσε η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Στέλλα Βρακά, «ήδη σχεδιάζεται το πλάνο επιστροφής των χρημάτων αυτών, από την 1η Ιανουαρίου του 2018».

Προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι δεν απαιτείται αίτηση, ούτε κάποια άλλη νομική ή διοικητική ενέργεια, από πλευράς τους.

Δεν χρειάζονται αγωγές, «καμία, ούτε αίτηση, ούτε τίποτα. Η πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Δεν χρειάζεται καμία νομική ενέργεια, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής» ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Βρακά.

Ερωτηθείσα για τις επιστροφές αναδρομικών από τον κλάδο υγείας, αλλά και το φαινόμενο δικηγόροι να «πολιορκούν» τους ασφαλισμένους, ενώ έχουν κατατεθεί και αγωγές, η γενική γραμματέας τόνισε ότι πρόκειται για αναδρομικά που είχαν καταβληθεί από τους συνταξιούχους για τον κλάδο υγείας.

Οι εισφορές που θα επιστραφούν είχαν παρακρατηθεί από περίπου 1.000.000 συνταξιούχους την περίοδο 2015 – 2016. Αφορούν λανθασμένες παρακρατήσεις που είχαν γίνει από τις συντάξεις υπέρ ασθενείας.

Τα ποσά ανέρχονται συνολικά σε έως και 3.000 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η παρακρατηθείσα εισφορά συνέβαλε σε επιπλέον μείωση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ.

Τα Ταμεία παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ότι έπρεπε καθώς υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία.

Η αποκατάσταση έγινε το 2016 και έκτοτε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό. Ωστόσο μέχρι τώρα τα χρήματα που είχαν λανθασμένα παρακρατηθεί, αναδρομικά, δεν είχαν επιστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ