Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς η ζάχαρη βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να περιορίσουμε τη ζάχαρη - κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να σας κάνει λιγότερο πιθανούς να αναπτύξετε άνοια.

Αλλά, σύμφωνα με έναν γιατρό που ειδικεύεται στην υγεία του εγκεφάλου, η ζάχαρη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλό μας.

«Η ζάχαρη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου - που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της γλυκιάς ουσίας στο σώμα σας», γράφει ο δρ Ντρου Ράμσεϊ για το Well + Good .

Εξηγεί ότι ο εγκέφαλός μας καταναλώνει 400 θερμίδες γλυκόζης καθημερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος καταβροχθίσει δύο σοκολάτες θα δώσει ώθηση στο μυαλό του.

Όλα εξαρτώνται από το πού παίρνετε τη ζάχαρη σας.

Η φρουκτόζη -η ζάχαρη που βρίσκεται σε πολλές τεχνητές, επεξεργασμένες τροφές- δεν είναι πολύ χρήσιμη για το σώμα μας. Αλλά τα φυσικά σάκχαρα -αυτά που βρίσκονται στο μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και τα φρούτα, για παράδειγμα- μπορούν να βοηθήσουν να ενισχύσει κάποιος την υγεία του εγκεφάλου του.

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση πρόσφατα για το κατά πόσον τα φυσικά σάκχαρα είναι πραγματικά καλύτερα για τον άνθρωπο από ό,τι τα εξευγενισμένα, αλλά ο Ράμσεϊ πιστεύει ότι είναι.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να τρώμε ολόκληρους καρπούς παρά χυμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το τελευταίο προκαλεί μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί το σώμα μας να μπει σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους. Επειδή ένα μήλο έχει περισσότερες ίνες και το καταναλώνουμε πιο αργά από ένα ποτήρι χυμό, είναι μια καλύτερη επιλογή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις 400 θερμίδες που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας, μόνο το ένα τέταρτο πρέπει να προέρχεται από την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης - οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να έχουν πάνω από 30g ελεύθερων σακχάρων την ημέρα, δηλαδή περίπου επτά κύβους ζάχαρης.

Τα υπόλοιπα θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι οποίοι ναι, είναι επίσης σημαντικοί.

Όταν σκέφτεστε να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας με τη ζάχαρη, πρέπει να ξέρετε πόσα ζάχαρη υπάρχει, βασικά, στα πάντα. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 14 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, και το κύριο μόριο του kale (λαχανίδα) είναι η ζάχαρη, σύμφωνα με τον Ramsey.

Αλλά οι μπανάνες και τα μούρα είναι τρόφιμα με χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες, έτσι απελευθερώνουν την ενέργεια αργά και δεν επιταχύνουν την αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να  τρέξει και με κετόνες "που δημιουργούνται μετά από μετατροπή της αποθηκευμένης ενέργειας σε λίπος, κατά τη διάρκεια νηστείας ή κατανάλωσης λιγότερων από 60 γραμμαρίων υδατανθράκων την ημέρα", λέει ο Ράμσεϊ.

Όπως και με τους υδατάνθρακες και το λίπος, είναι σημαντικό να μην δαιμονοποιείται πλήρως μια ομάδα τροφίμων - μια μικρή ποσότητα ζάχαρης, αν είναι το σωστό είδος, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ