Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Οι εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλία Κουσκουβέλη

Πλήθος κόσμου συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και τα ηρωικά θύματα της περιοχής, που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του θυμήθηκε τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη:
«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με το προσήκον μέτρο για γεγονότα που ακόμη και η αλήθεια δύσκολα γίνεται πιστευτή», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε διαδοχικά στις αλήθειες για το Ολοκαύτωμα. «Η πρώτη αλήθεια είναι η σφαγή 149 κατοίκων που συντελέσθηκε εδώ... Η δεύτερη ακαταμάχητη αλήθεια είναι ότι οι σφαγές και οι καταστροφές από τους Ναζί στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα έντονες, μεγάλες και συχνές, καθώς συνολικά 269 πόλεις και χωριά δέχθηκαν μαζικά δολοφονικά χτυπήματα στη διάρκεια της τριπλής κατοχής... Η τρίτη αλήθεια είναι ότι παρά τις καταστροφές και τον απερίγραπτο πόνο που προκάλεσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε πάλι και η απειλή εμφανίσθηκε ξανά... Τέλος, η τέταρτη αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και το ύψος τους είναι τεράστιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τις διεκδικήσει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και, φυσικά, πρέπει το θέμα να παύσει να είναι αντικείμενο ευκαιριακής πολιτικής διαμάχης», σημείωσε.
«Πρόσφατα, ένας ακόμη ανιστόρητος διερωτήθηκε ανεύθυνα και με ατυχή μεταφορά το πόσα δισεκατομμύρια κοστίζει τελικά για τους Γερμανούς η Αντιγόνη του Σοφοκλή. Αυτό δεν είναι το πραγματικό ερώτημα. Το πραγματικό ερώτημα, σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου, είναι το πόσες ανθρώπινες ζωές χρειάσθηκαν για να ικανοποιήσουν τα ανθρωποειδή του Ναζισμού την δολοφονική τους δίψα. Με πόσους άνδρες, γυναίκες, παιδιά έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα την ελευθερία της; Πόσες Αντιγόνες έπρεπε τελικά να θυσιασθούν; Και πόσο κοστίζει η ζωή της κάθε Αντιγόνης, Ιφιγένειας, Ευρυδίκης, Μαρίας, Ελένης, Στυλιανής, Άννας και όλων των άλλων από τον μακρύ κατάλογο των εκτελεσθέντων;»

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι «…χάθηκαν σε έναν παράλογο πόλεμο 149 συμπατριώτες μας. Άνανδρα, βάρβαρα και άδικα. Πληρώσαμε μεγάλο τίμημα για έναν μικρό τόπο. Για αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μέρα. Θα την κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας για πάντα» 
και πρόσθεσε ότι «Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας για να τη μαθαίνουν τα παιδιά μας. Χαθήκαμε ανάμεσα στους ανιστόρητους συγγραφείς. Υποκύψαμε στην επικίνδυνη τακτική να στρογγυλεύουμε κάθε γωνία της ιστορίας μας. Να μη μιλάμε για να μην ενοχλήσουμε τη συνείδηση των θυτών. Να βάλουμε την ιστορία μας στον μύλο που αλέθει τις ιστορίες των λαών και βγάζει ανθρώπους χωρίς εθνική συνείδηση και προορισμό. Κάναμε ήρωες μέτριους ανθρώπους και ξεχάσαμε τους πραγματικούς ήρωες. Δώσαμε να γράψουν την ιστορία άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό και στο έθνος. Πληρώνουμε για βιβλία που δεν μιλούν για την ιστορία μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ