Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Μανώλης Κεφαλογιάννης - Θοδωρής Ζαγοράκης: «Απαιτείται η άμεση κινητοποίηση όλων για να αποφύγουμε μία οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό»

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο ευρωβουλευτής  κ. Θοδωρής Ζαγοράκης,  με κατεπείγουσα ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να περιοριστεί η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τη θαλάσσια ρύπανση και την οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα τα ξημερώματα της Κυριακής στον κόλπο του Σαρωνικού.

Η ζημιά που προκλήθηκε από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα που διέρρευσαν είναι ήδη τεράστια για το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα. Τμήμα της πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί νοτιοδυτικά της Αταλάντης έφθασε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής και κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας.

Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Σαλαμίνα, με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους να δηλώνουν απεγνωσμένοι, από την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί και τις ιδιαίτερα αρνητικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το σημείο, η ρύπανση εκτείνεται σε ακτογραμμή μήκους 2,5 χλμ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

α)  Έχουν τύχει εφαρμογής τα προβλεπόμενα στην σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων, η οποία προβλέπει με ευθύνη του πλοιοκτήτη συγκεκριμένες δράσεις (έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από 14 Απριλίου 2015);

β) Λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές τα κατάλληλα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος;

γ)  Έχει ζητηθεί συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ρύπανση από τις ελληνικές Αρχές;

Δείτε το ΔΤ εδώ: http://bit.ly/2eXn0NZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ