Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Νέες μεγάλες αλλαγές στο γάλα στην Ελλάδα - Τι θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στα μπουκάλια

Προς ψήφιση αναμένεται να τεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που φέρνει σημαντικές αλλαγές στο γάλα και στο κρέας.

Συγκεκριμένα στις αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που φέρνει εντός προσεχών των ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος πάνω στη συσκευασία.

Το νέο σχέδιο νόμου για τα νωπά προϊόντα αναμένεται να αποτελέσει μια δικλείδα ασφαλείας για καταναλωτές, εμπόρους αλλά και για την αγροτική παραγωγή.

Η συγκεκριμένη προβλέπει την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πλέον η συσκευασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή.

Με το νέο νόμο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επισήμανση (χώρα άμελξης, χώρα επεξεργασίας και χώρα συσκευασίας) θα είναι υποχρεωτική ενώ η αναγραφή των ενδείξεων αυτών θα γίνεται με ανεξίτηλο τρόπο όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ.

Σε ότι αφορά το κρέας και με σκοπό την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προβλέπονται έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσεων που διακινούν κρέας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχουν συστήματα επισήμανσης και κανόνες ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ