Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΤΣΟΥΞΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ: ΔΥΟ ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη 

Συνήθη συμπτώματα κατά το καλοκαίρι είναι το τσούξιμο και το καύσος κατά την ούρηση. Η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με κακές συνήθειες που συνδέονται με τα ταξίδια και το θέρος, οδηγούν σε παθοφυσιολογικά φαινόμενα και νοσήματα, που ευθύνονται για τα παθολογικά αυτά συμπτώματα. Το χλώριο της πισίνας και το αλάτι της θάλασσας ενίοτε προκαλούν τοπικούς ερεθισμούς που ενδέχεται να προκαλέσουν παροδικά καύσος. Ακατάλληλα μαγιό, εσώρουχα, σαπούνια, αρώματα, και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμούς που πυροδοτούν καύσος ή τσούξιμο στην ουρήθρα ή τα γεννητικά όργανα. Ξεχασμένα ταμπόν ή λερωμένες σερβιέτες που παραμένουν επί μακρόν μπορεί να ευθύνονται για τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα σε γυναίκες.
Τα πιο κοινά παθολογικά νοσήματα που προκαλούν τσούξιμο ή καύσος κατά την ούρηση το καλοκαίρι είναι οι μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος και οι λιθιάσεις του ουροποιητικού συστήματος.

1. Λιθιάσεις του ουροποιητικού συστήματος

Η επαρκής πρόσληψη νερού σε συνδυασμό με την ούρηση αποτρέπουν την δημιουργία κρυστάλλων και συγκριμάτων στα νεφρά αποτελώντας ένα αποτελεσματικό μηχανισμό έκπλυσής τους. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η αυξημένη εφίδρωση συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση και συμπύκνωση ούρων. Επιπλέον η υπερκατανάλωση αλκοόλ και ζωικής πρωτεΐνης κατά τα ταξίδια οδηγεί σε αύξηση του δυσδιάλυτου ουρικού οξέος, το οποίο κατά τη νεφρική αποβολή του μπορεί να προκαλέσει συγκρίματα και λίθους. Η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί με δυσουρία, πόνους στα νεφρά, στην κοιλιά και στη μέση (κολικός νεφρού), κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη. Όταν υπάρχει απλό τσούξιμο χωρίς πόνο ή πυρετό συχνά η κατάσταση εντοπίζεται χαμηλά στο ουροποιητικό σύστημα ή πρόκειται για μικρά συγκρίματα.

2. Μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Οι μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν του ουροποιητικό ή το γεννητικό σύστημα. Οι μολύνσεις ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικές, ενδέχεται ωστόσο να εμφανιστούν συμπτώματα, η ένταση και η έκταση των οποίων εξαρτώνται από το είδος του παθογόνου μικροοργανισμού, την ισχύ της άμυνας του οργανισμού και το μέγεθος της διασποράς της λοίμωξης. Εάν ο οργανισμός δεν περιχαρακώσει την λοίμωξη τοπικά, ο παθογόνος μικροοργανισμός εισέρχεται στο αίμα και μέσω της κυκλοφορίας εγκαθίσταται σε όργανα στόχους. Οι μολύνσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος συγκεκριμένα διακρίνονται σε:

Α. Κοινές ουρολοιμώξεις

Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Όταν η φλεγμονή αφορά την κύστη πρόκειται για κυστίτιδα, την ουρήθρα ουρηθρίτιδα, το νεφρό πυελονεφρίτιδα, τον προστάτη προστατίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να έχουν συμπτώματα με τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετό, δέκατα, ναυτία, κοιλιακό πόνο, εμετό ( συμπτωματικές ουρολοιμώξεις ) ενδέχεται όμως να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από εξέταση ούρων (ασυμπτωματικές ουρολοιμώξεις). Το πιο κοινό αίτιο ουρολοιμώξεων είναι το μικρόβιο escherichia coli.

Βασικοί παράγοντες που συνδέονται με τον πολλαπλασιασμό κοινών μικροβίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις κατά το καλοκαίρι είναι η αναποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης λόγω της αφυδάτωσης από τη ζέστη, η κολύμβηση σε μολυσμένες κολυμβητικές δεξαμενές ή θάλασσες, η μη λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, οι κακές συνθήκες υγιεινής που εκθέτουν την ουρήθρα σε μικρόβια από τον πρωκτό.

Β. Μολύνσεις του γεννητικού συστήματος

Συνήθεις τρόποι προσβολής του γεννητικού συστήματος με παθογόνους μικροοργανισμούς κατά το καλοκαίρι είναι η επιμόλυνση ρούχων ή πετσετών σε μολυσμένες πισίνες, η κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα, η αυξημένη σεξουαλική ελευθεριότητα κατά τα ταξίδια σε συνδυασμό με την αμέλεια κατά την χρήση του προφυλακτικού. Μύκητες, η Neisseria Gonorrhea, τα χλαμύδια trachomatis, το treponema pallidum, o haemophilus ducreyi, το calymmatobacterium granulomatis, το ureaplasma uralyticum, ο έρπης είναι ορισμένα μόνο από τα παθογόνα που απασχολούν τον ειδικό παθολόγο κατά το καλοκαίρι. Οι μολύνσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή συμπωματικές με συμπτώματα όπως τσούξιμο, πόνο, έλκη γεννητικών οργάνων, πυώδη έκκριση, πυρετό, εξάνθημα.


Κοινοποίηση από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ