Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ


της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η διάρροια των ταξιδιωτών (TD) είναι το πιο κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται με τα ταξίδια κατά την περίοδο που διανύουμε. Το πρόβλημα προσβάλλει 30% έως 70% των ταξιδιωτών, ανάλογα με τον προορισμό του ταξιδιού.

Τα βακτήρια και οι ιοί είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Συνήθεις παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι η Escherichia coli , ο Staphylococcus aureus Bacillus cereus το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Salmonella spp η Aeromonas spp., Plesiomonas spp., το Acrobacter, το Larobacter , το Bacteroides fragilis ο νοροϊός, ο ροταϊός και ο αστροϊός, η Giardia, η Entamoeba histolytica το Cryptosporidium. η Shigella, η ηπατίτιδα Α.

Ο χρόνος επώασης, η στιγμή της εκδήλωσης της νόσου μετά από την έκθεση ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι στο Staphylococcus aureus και στο Bacillus cereus είναι γενικώς μία με οκτώ ώρες, ορισμένα όμως παθογόνα μπορεί να έχουν μακρύ χρόνο επώασης, όπως ορισμένα στελέχη Campylobacter Salmonella Aeromonas, στα οποία ο χρόνος επώασης εκτείνεται στις ένδεκα ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι η διάρροια του ταξιδιώτη μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτως ταξιδιωτικού προορισμού, χώρες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του προβλήματος είναι οι περισσότερες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, του Μεξικού και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Χώρες με θερμό κλίμα, κακή αποκομιδή σκουπιδιών, κακά συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης μυγών και εντόμων με επικίνδυνα παθογόνα, τα οποία στη συνέχεια επικάθονται σε τρόφιμα. Η ανεπαρκής ηλεκτρική ισχύς μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία ψύξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλή αποθήκευση τροφίμων. Η έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση τροφίμων ή ποτών που παρασκευάζονται με βάση το νερό και η ανεπαρκής παροχή νερού σε πλημμελή καθαρισμό χεριών, επιφανειών, σκευών και τροφίμων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση σε αρκετές χώρες συνδέεται με πλημμελή χρήση σαπουνιού σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η διάρροια του ταξιδιώτη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων, η ένταση των οποίων ποικίλει. Ήπιες κοιλιακές κράμπες ή κοιλιακό άλγος χαλαρά κόπρανα ή σαφής διάρροια, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή πυρετός, έμετος ή ναυτία, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα είναι συμπτώματα της νόσου που μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή να συνυπάρχουν.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων συνήθως είναι 3-4 ημέρες. Σε σοβαρότερες καταστάσεις η κατάσταση επιμένει για εβδομάδες ή μήνες. Σπανιότερα μετά την αποδρομή του συνδρόμου εμφανίζεται σπαστική κολίτιδα αντιδραστική αρθρίτιδα ή σύνδρομο Guillain-Barré. Η κατάσταση μπορεί να απειλήσει την ζωή όταν τα παθογόνα είναι ισχυρά (π.χ. ηπατίτιδα Α) ή ο οργανισμός εξασθενημένος.


ΠΡΟΛΗΨΗ

Συνιστάται καλή πλύση των χεριών κατά τα ταξίδια με υγρό σαπούνι. Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥60% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.

Ο ταξιδιώτης πρέπει να μην καταναλώνει τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια.

Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.

Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτά.

. Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α).

Σε άτομα υψηλού κινδύνου χορηγείται φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή έναντι της διάρροιας των ταξιδιωτών. Προφυλακτική αγωγή χορηγείται επίσης σε περίπτωση ορισμένων περιοχών υψηλού κινδύνου.

Κατά την διάρκεια της προσβολής συνιστάται επαρκής ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Ο ζωμός κότας και λαχανικών, ο οποίος έχει παρασκευαστεί με υψηλής ποιότητας νερό και έχει βράσει επαρκώς είναι καλές επιλογές κατά την διάρκεια της νόσου. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη επί έντονων ή παρατεινόμενων συμπτωμάτων. Στην διαφορική διάγνωση της διάρροιας περιλαμβάνονται ορισμένοι σπανιότεροι ιδιαίτερα τοξικοί λοιμογόνοι μικροοργανισμοί, που απειλούν τον ταξιδιώτη όπως η ελονοσία, η νόσος των λεγεωναρίων, η βρουκέλλα.


Μας κοινοποιήθηκε από
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
http://iatreioamoschovaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ