Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Μολυσμένα αυγά και προς Μεσόγειο!

Προϊόντα από μολυσμένα αυγά με fipronil εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε αγροτοδιατροφική μονάδα στο βόρειο τμήμα
της Ισπανίας.

Mια παρτίδα «20.000 παστεριωμένων αυγών σε υγρή μορφή» μολυσμένων με fipronil εντοπίστηκε σε αγροτοδιατροφική μονάδα στην ισπανική Χώρα των Βάσκων. Τα μολυσμένα αυγά «δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί» και θα καταστραφούν όλα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο εκπρόσωπος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι αγνοεί την προέλευση της εν λόγω παρτίδας από μολυσμένα αυγά. Ορισμένα ισπανικά μμε ανέφεραν ωστόσο ότι είχε εισαχθεί από τη Γαλλία.

Μολυσμένα αυγά: «Μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο το fipronil

Η Ισπανία γίνεται η 16η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί από την κρίση των μολυσμένων με fipronil αυγών. Το σκάνδαλο ξέσπασε την 1η Αυγούστου και έχει πλήξει επίσης την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ.

Η χρήση του fipronil, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, απαγορεύεται στα ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν πριν από λίγες μέρες που ανακοινώθηκε πως σχεδόν 700.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι πιθανό ο αριθμός από τα μολυσμένα αυγά που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο κοντά στις 700.000 απ’ ό,τι στις 21.000 που πιστεύαμε προηγουμένως πως είχαμε εισαγάγει», ανακοίνωσε η υπηρεσία στο site της. «Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο» στη χώρα, πρόσθεσε

Τα μολυσμένα αυγά δεν πωλήθηκαν απ’ ευθείας στο κοινό. Χρησιμοποιήθηκαν όμως για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων. Ιδιαίτερα γαρνιτούρες για σάντουιτς και άλλα προϊόντα ψυγείου, όπως σαλάτες.

«Πολλά από τα αυγά αυτά αναμίχθηκαν με άλλα αυγά που δεν προέρχονται από τα εν λόγω ορνιθοτροφεία. Έτσι τα υπολείμματα του fipronil έχουν αραιώσει πολύ», διευκρίνισε η υπηρεσία. Αν και είναι «πολύ απίθανο τα αυγά αυτά να δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τα προϊόντα που τα περιέχουν και δεν έχουν ακόμη καταναλωθεί θα αποσυρθούν από τα ράφια, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, η εισαγγελία της Αμβέρσας αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή της πως «στο πλαίσιο της υπόθεσης fipronil διεξάγονται πολλές έρευνες».


ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ