Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Σωρεία προβλημάτων στον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς
Τελικά φαίνεται ότι είχαν δίκιο όσοι διαμαρτύρονταν. Ο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων) Ευκαρπίας είναι «φαραωνικός» και όχι μικρής κλίμακας, αφού ήδη εξυπηρετεί δήμους έξω από τους προβλεπόμενους και -έστω και εκτάκτως- έναν ολόκληρο νομό.

Τη σωρεία προβλημάτων που άπτονται και της δημόσιας υγείας εντόπισε στην πρώτη κιόλας αυτοψία που πραγματοποίησε η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του πολυσυζητημένου ΣΜΑ, τέσσερις μόλις μήνες μετά τη λειτουργία του. Στην αναφορά που συντάχθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι επιπλέον δήμοι κουβαλούν τα σκουπίδια τους, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και τα κοντέινερ έχουν γεμίσει τους δρόμους της Ευκαρπίας με «σκουπιδόζουμα».

Η αναφορά έχει ημερομηνία 14.7.2017 και είναι αποτέλεσμα απροειδοποίητης επίσκεψης που κράτησε δύο ώρες και στην οποία καταγράφηκε ότι:
Αποτίθενται απορρίμματα και από όλο τον νομό Πιερίας (με την αιτιολογία ότι προέκυψε πρόβλημα στον ΧΥΤΑ του νομού) και τους Δήμους Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Καλαμαριάς.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρά το ποσοστό που του αναλογεί (60% για τον ΒΔ τομέα), δεν έχει αποθέσει ούτε ένα απορριμματοφόρο στον ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Δεν υπάρχει καμιά ανάλυση των επεξεργασμένων λυμάτων από τον βιολογικό καθαρισμό.
Στον χώρο εκφόρτωσης των απορριμμάτων στις πρέσες (κλειστός χώρος) διαπιστώθηκε πολύ υψηλή συγκέντρωση σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων.
Σημαντικές διαρροές στα κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «ζουμιά» στους παρακείμενους δρόμους (πριν από την είσοδο στον ΣΜΑ και μέχρι την έξοδο της Εθνικής για Δερβένι).
Δεν έχει γίνει καμία δενδροφύτευση, παρά μόνο περίπου 20 δεντράκια τα οποία ποτίζονται από την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού. Τα μισά από αυτά «κάηκαν» για άγνωστους λόγους.

Σε συνέχεια της έκθεσης, το μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ/ΚΜ, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, Μανόλης Λαμτζίδης, θεωρώντας ότι «το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και άπτεται ακόμα και της δημόσιας υγείας», ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Ε.Ε. και του Δ.Σ. για τη λήψη άμεσων μέτρων.



Με αφορμή τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του σχολιάζει δηκτικά: «Τόση κοινωνική ένταση υπήρξε για την κατασκευή του ΣΜΑ, κινητοποιήθηκαν πολίτες, ΜΑΤ, εισαγγελικές αρχές, γίνανε δεκάδες δίκες, όλα αυτά για να παρουσιάζεται η σημερινή απαράδεκτη εικόνα;».

Επιπλέον καταγγέλλει πως ο ΦΟΔΣΑ «επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή για την υλοποίηση έργου (ΜΕΑ Δυτικού Τομέα) με ΣΔΙΤ… Σπουδή που εγείρει πολλά ερωτηματικά και που χρήζει επιπλέον επεξηγήσεων». Και απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Υπάρχει συγκριτική μελέτη που να αποδεικνύει γιατί προκρίνει ΣΔΙΤ και όχι χρηματοδότηση από την Ε.Ε.; Πού και σε ποιο οικόπεδο θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα; Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα δευτερογενή καύσιμα που θα παράγονται από τη νέα μονάδα θα πληρούν τους ποιοτικούς όρους; Στη διημερίδα που έγινε για τον ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί ο πρόεδρός του δεν ανέφερε ότι υπήρχε απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα για ΣΔΙΤ, παρόλο που ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο;».


Κοινοποίηση Μανόλη Λαμτζίδη
ανάρτησης efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ