Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Πρόστιμο - ρεκόρ στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόστιμο - ρεκόρ ύψους 2,42 δισ. ευρώ, επέβαλε στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό «κολοσσό» να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.

Η απόφαση της Κομισιόν, η οποία συνιστά αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, αφορά τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, με συνέπεια την ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της Google έναντι των έτερων υπηρεσιών.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Ε.Ε., η εταιρεία τύγχανε επί σειρά ετών της πρόσβασης σε μεγαλύτερη «γκάμα» πελατών, ενισχύοντας τις πωλήσεις και την εταιρική της ανάπτυξη.

«Αυτό που έκανε η Google είναι παράνομο, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς αρνήθηκε στις υπόλοιπες εταιρείες να έχουν την ευκαιρία να την ανταγωνιστούν» σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

«Επίσης, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε μία πληθώρα επιλογών, ώστε να τύχουν των ωφελειών της τεχνολογικής καινοτομίας» έσπευσε να προσθέσει.

Η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών ξεκίνησε το 2010, μετά τις καταγγελίες διάφορων ανταγωνιστριών εταιρειών, όπως η Yelp, η TripAdvisor, η Foundem, η News Corp κ.α.

Το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ε.Ε., καθώς υπερέβη το αντίστοιχο στην αμερικανική Intel, ύψους 1,06 δισ. ευρώ, το οποίο είχε υποβληθεί το 2009.

Aντιδρά η εταιρεία

Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία του Διαδικτύου Google εξέφρασε «τη διαφωνία της» για το πρόστιμο και «εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση».

«Με σεβασμό εκφράζουμε τη διαφωνία μας για την απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα. Θα εξετάσουμε την απόφαση της Επιτροπής λεπτομερώς και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ασκήσουμε έφεση», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ