Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ: Στο eurogroup θα πάρουμε μόνο την δόση (και κάτι παραπάνω) και τίποτα άλλο!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι μαζί με την δόση μπορεί να κλείσει την Β΄ αξιολόγηση και με συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αλλά οι  δανειστές μας άλλα ετοιμάζουν...

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μόνο που θα πετύχει η κυβέρνηση είναι το... τελικό "οκ" για την εκταμίευση 7.4 δις ευρώ που θα πάνε πίσω στους δανειστές μας εξολοκλήρου για το ομόλογο ενώ θα εγκριθεί και ένα πόσο λίγο παραπάνω (αφού έχουμε και άλλες υποχρεώσεις) για να αντέξουμε μέχρι τις Γερμανικές εκλογές και λίγο μετά!

Ουσιαστικά οι ξένοι θα εγκρίνουν.... "κάτι παραπάνω" για να κερδίσουν χρόνο για την συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους που πάει για το 2018.

Αν κρίνουμε χρονικά ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι οι Γερμανικές εκλογές και απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να σχηματιστεί κυβέρνηση όπως είθισται τα τελευταία χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στο εαυτό της και στις δηλώσεις που έκανε για λύση του χρέους τώρα!

Δηλαδή η οποιαδήποτε συζήτηση στην πραγματικότητα θα πάει για τον Ιανουάριο του 2018 και μετά, κάνοντας τα πράγματα πολύ δύσκολα αφού η ρευστότητα θα μειώνεται σημαντικά και οι λύσεις για το χρέος θα περιλαμβάνουν νέα μέτρα και σενάρια για κούρεμα καταθέσεων ή ακόμα και έξοδο από το ευρώ!

Το δεδομένο πια είναι ότι οι δανειστές πνίγουν χρονικά την κυβέρνηση με στόχο την επιβολή μιας νέας κατάστασης (με νέα μέτρα και διλήμματα) για το χρέος που θα οδηγήσει πολιτικά είτε σε οικουμενική ή εκλογές.

Είναι αλήθεια ότι υπολογίζεται ότι 40-68 δις ευρώ θα είναι και οι νέες υποχρεώσεις χρηματοδότησης της χώρας αν υπολογίσουμε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαίωσή τους.

Συμπερασματικά οι ξένοι θα φανούν.... "γενναιόδωροι" αυτή τη φορά δίνοντας περισσότερα χρήματα από την δόση των 7.4 ευρώ που μπορούν να φθάσουν κατά πληροφορίες περίπου τα 10-11 δις με σκοπό να καλύψουν το κενό από τις Γερμανικές εκλογές και για να βάλουν αργότερα την συζήτηση για το χρέος με ότι ακόμα άγνωστο προς στιγμής απαιτήσουν για αργότερα...

Τελικά από τις γραβάτες περνάμε τώρα στο σφίξιμο στο ζωνάρι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ