Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΧΟΡΕΨΕ ΤΗ… ΣΑΜΙΩΤΙΣΣΑ

Παρουσίαση της Σαμιώτικης Παράδοσης στο Συνέδριο «Λαογραφία 2017» (Μόντρεαλ Καναδά)

γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου
Οι Έλληνες της διασποράς, που κρατούν στην καρδιά τη γενέτειρά τους. Άνθρωποι που «αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη» και δούλεψαν σκληρά γι αυτό, διατηρώντας ωστόσο τα στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού ως στοιχεία σύνδεσης με την πατρίδα.

Μία από τις περιοχές του κόσμου όπου το Ελληνικό στοιχείο έχει δημιουργήσει μια δυναμική παροικία είναι και το Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια το Ελληνικό Πολιτιστικό Συνέδριο «Λαογραφία 2017» με εμπνευστές και διοργανωτές τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «Συρτάκι».

Εισηγητές του ετήσιου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν λίγες μέρες, ήταν διακεκριμένοι Έλληνες που έχουν αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή τους στη διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής πολυπολιτισμικότητας ανά τον κόσμο: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα (Μύκονος και Τζια), Αλέξανδρος Καρατζόγλου (Δράμα), Ελένη Φιλιππίδου (Νέα Βύσσα Έβρου) και Ευθύμιος-Μάκης Ευαγγέλου (Σάμος).

Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις χορών, τραγουδιών, ενδυμασιών και εθίμων, να χορέψουν στα βήματα της παράδοσης και να θυμηθούν πως είναι το «γλέντι» και το «μεράκι» στην Ελλάδα, δύο έννοιες που δεν έχουν αντιστοίχιση σε άλλες γλώσσες.

Στην όλη διοργάνωση αλλά και τις δύο συμμετοχικές βραδιές διασκέδασης για όλους τους προσκεκλημένους, συμμετείχαν εξαίρετοι μουσικοί από την Ελλάδα και τον Καναδά: Βαγγέλης Δημούδης, Σταυρούλα Νταλιάνη, Βασίλης Γραμματικός, Παναγιώτης Μπακάλης, Χάρης Καραβίτης, Παναγιώτης Μπουρνάκης και Χρήστος Δαρσακλής.

Τις εντυπώσεις της όλης διοργάνωσης «έκλεψε» η πασίγνωστη «Σαμιώτισσα» με τις ελιές και με τα μαύρα μάτια, ο χορός που ξεσήκωσε όλους σε δεινές χορευτικές φιγούρες, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού και χοροδιδάσκαλου Μάκη Ευαγγέλου. Από τα πιο δυνατά σημεία της βραδιάς ήταν το καλωσόρισμα της αποστολής του Χορευτικού Ομίλου Σάμου που μετέβη στον Καναδά αποκλειστικά για το συνέδριο, αλλά και τα θερμά συγχαρητήρια που δόθηκαν από την Αντιδήμαρχο Μόντρεαλ κ. Μαίρη Ντέρος, η οποία είναι Σαμιώτισσα! Στην υποδοχή των αντιπροσωπειών από την Ελλάδα αλλά και όλη τη Βόρεια Αμερική, συμμετείχε ενεργά και η πρόεδρος του Σαμιακού Συλλόγου στο Μόντρεαλ κ. Χρύσα Αναγνώστου, καθώς σημαντικός είναι ο αριθμός των Σαμίων στην περιοχή που έδωσαν δυναμικά το παρόν. Το συνέδριο «Ελληνική Λαογραφία 2017» έφερε κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο που μοιράζονται ένα άσβεστο πάθος για τον Ελληνικό πολιτισμό, τις παραδόσεις, και την πατρογονική κληρονομιά.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ