Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

2ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Φυσική των ονείρων μας στη Θεσσαλονίκη
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικών Επιστημών, οι υπεύθυνοι των ΕΚΦΕ Κέντρου και Τούμπας, Ερευνητές, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, το Ελληνικό Κολλέγιο, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, τα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας
και άλλοι φορείς (συμμετοχή ΝΟΗΣΙΣ, συμμετοχή Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου Μακεδονίας), ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το σχολείο των ονείρων μας.

Σε αυτό το θερινό σχολείο Φυσικής οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες θα προσεγγίσουν βιωματικά τις έννοιες της Φυσικής, θα πραγματοποιήσουν πειράματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης, θα γνωρίσουν τη Σύγχρονη Φυσική, τον Επιστήμονα και την Επιστήμη. Ο σημαντικότερος στόχος αυτού του θερινού σχολείου είναι να αναδείξει ότι η Φυσική μπορεί να είναι απλή, να μαγεύει, να ερμηνεύει την καθημερινότητά μας και τον κόσμο γύρω μας. Πρόκειται για μια πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για τον τρόπο που θέλουμε η Φυσική να διδάσκεται στα σχολεία και ταυτόχρονα μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του μαθήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πειραματικό του χαρακτήρα και την επαφή των μαθητών μας με τη Σύγχρονη Φυσική και την Αστρονομία.

Πιο συγκεκριμένα,
Ο Καθηγητής του Τμ. Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Ελευθεριάδης Χρήστος, θα πραγματοποιήσει τη διάλεξη «Η Αυγή της Επιστήμης, από τον Ερατοσθένη ως τον Αϊνστάιν».
Ο Καθηγητής του Τμ. Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Λιόλιος Αναστάσιος θα μας μιλήσει για «Κοσμικές Ακτίνες και Αστροσωματιδιακή Φυσική».
Ο Σχολικός σύμβουλος Θράκης κ. Χρήστος Γκοτζαρίδης θα βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν τη Φυσική στα καθημερινά φαινόμενα, ενώ με τη βοήθεια των Σπορ θα τους αναγκάσει να ιδρώσουν προκειμένου να ανακαλύψουν βιωματικά τις έννοιες της Φυσικής.
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Κορδάς θα μας ξεναγήσει στο CERN
Ο Δρ. Φ.Ε., κ. Πάλλας Τάσος και ο κ. Ορφανάκης Στέλιος (M.Sc) μας καλούν να χρησιμοποιήσουμε  τα κινητά μας τηλέφωνα για να κάνουμε πειράματα Φυσικής.
Ο Καθηγητής του Τμ. Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Αργυράκης Πάνος θα μας μιλήσει για τις νέες επιστήμες που πηγάζουν από τη Φυσική.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Φυσικής Α.Π.Θ., κύριος Βουτσάς Γεώργιος θα ταξιδέψει τους μαθητές πάνω από ένα ηφαίστειο, ενώ η Επ. Καθηγήτρια Τμ Φυσικής Α.Π.Θ. κυρία Μελέτη Χαρίκλεια, θα εξηγήσει στους μαθητές ότι η ποιότητα του αέρα της πόλης μας, εξαρτάται από τους ίδιους.
Ο ΕΔΙΠ του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Αναστάσιος Μολοχίδης και ο υποψήφιος διδάκτωρ Φυσικής, Α.Π.Θ. κ. Μιχαλούδης Απόστολος θα διδάξουν στους μαθητές μας Φυσική με χρήση Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Ο Ιατρός κύριος Καϊμακάμης Βαγγέλης, θα μας περιγράψει τις εμπειρίες του από την εκπαίδευσή του ως Αστροναύτης στην Ανταρκτική.
Η Μαρία Τσακίρη, Φυσικός, D.E.A. Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κέντρου θα παίξει με τους μαθητές "Καλοκαιρινά παιχνίδια με τις Φυσικές Επιστήμες: Εξιχνιάζοντας ένα έγκλημα"
Ο Μανώλης Πεδιωτάκης, Φυσικός της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ομάδα εκπαιδευτικών από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα μάθουν στους μαθητές να παρασκευάζουν τυρί ενώ θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά πειράματα Φυσικής. Ανάλογα πειράματα θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Μίχος, Φυσικός του Ελληνικού Κολλεγίου.
Ο Καθηγητής του Τμ. Φυσικής Α.Π.Θ. κ. Μελάς Δημήτρης θα μας μιλήσει για τη Φυσική της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, ώστε μετά και την επίσκεψή στο αεροδρόμιο (Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας) να μπορούν οι μαθητές μας να κάνουν τις δικές τους προγνώσεις καιρού.
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κύρος Υάκινθος θα μας εξηγήσει πώς πετάνε τα αεροπλάνα.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Tμ. Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Πατσαλάς Παναγιώτης, θα μας μιλήσει για «Φως και Νανοτεχνολογία»
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Tμ. Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Πέτκου Αναστάσιος θα μας μιλήσει για το Nobel Φυσικής του 2017.
Ο Καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κ. Αριστείδης Γωγούσης, Πρόεδρος της Ένωσης Υποτρόφων Fulbright Βορείου Ελλάδος θα συνδυάσει σε μία διάλεξη τη Φυσική, την Ρομποτική και τη Φιλοσοφία.
Ο δάσκαλος Φυσικής, Κωνσταντίνος Ζώκος, θα μας μιλήσει για τα Βαρυτικά κύματα.
Η Ελληνική Ομάδα EUSO 2017, Μαθητές του 1oυ ΓΕΛ Κομοτηνής θα μας περιγράψουν τις εμπειρίες τους από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών-EUSO 2017.
Ο Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. κύριος Νικόλαος Σπύρου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κύριος Κωνσταντίνος Κλεΐδης θα μας ταξιδέψουν στα αστέρια. Μαζί τους στην ξενάγηση και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας.
Θα πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS.
Οι τελικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Δρ. Φ.Ε. κ. Βουρλιά Κώστα στο Magic Park σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό Φυσικής. Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται.

Για τις διαλέξεις και τα εργαστήρια θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του Ελληνικού Κολλεγίου, του Αριστοτελείου Κολλεγίου, της Ελληνογαλλικής σχολής Καλαμαρί και των Εκπαιδευτηρίων E. Μαντουλίδη.

Το θερινό σχολείο Φυσικής το οποίο έχει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας (Αρ. Πρωτ. 87687/Δ2 25/5/2-17) απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου (οι μαθητές θα είναι χωρισμένοι σε δύο ξεχωριστά τμήματα) και θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από 26 - 30 Ιουνίου. Οι μαθητές θα διαμένουν στο σπίτι τους, ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από τις 09:30- 19:00. Το μεσημεριανό τους γεύμα θα είναι στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς τα εκπαιδευτήρια διατίθεται λεωφορείο, το οποίο θα ξεκινά καθημερινά από το Τέρμα Χαριλάου και τέρμα Βούλγαρη στις 09:30. 

Για περισσότερες πληροφορίες: kvourlias@yahoo.gr 6947447749 (Βουρλιάς Κώστας, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Δράσεων ΕΕΦ  Μακεδονίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ