Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

«ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΤΕΨΗ;»

Άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ως ελάχιστο αφιέρωμα στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

Εκείνη την ημέρα, ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί παραξενεύτηκαν όταν άκουσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να ρωτά: «Μήπως έχει κανείς το τηλέφωνο του Γιάννη του Βούλτεψη;». Η συνέχεια είναι γνωστή.

Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας από το 1984 ώς το 1993, ο πατέρας μου, δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης, υπήρξε από την πρώτη στιγμή προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Είχαν γνωριστεί στην υπερορία, αυτοεξόριστοι και οι δύο στην Ευρώπη στα χρόνια της δικτατορίας, και παρέμειναν αχώριστοι μέχρι την ημέρα που τους χώρισε ο θάνατος, εκείνο τον Ιανουάριο του 2010, που ο Γιάννης Βούλτεψης έφυγε από τη ζωή.

Αναρίθμητες οι καλές και δύσκολες στιγμές αυτής της μακράς πορείας που συμπίπτει με μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της Μεταπολίτευσης. Η κοινή πορεία τους έχει καταγραφεί σε σειρά βιβλίων, άρθρων και αναμνήσεων. Προτιμώ, όμως, να διηγηθώ μία από αυτές τις ιστορίες, όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τη διηγήθηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλτεψη «Δέκα σκληρά χρόνια στη Νέα Δημοκρατία», το 2005.


Ανεβασμένος στο βήμα της Ενωσης Συντακτών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θυμάται: «Είχαμε πάει ένα ταξίδι στο Βερολίνο. Εκεί έκαμα μια δήλωση και την έστειλα στο Γραφείο Τύπου του κόμματος, δηλαδή στον Γιάννη (σ.σ.: "κύριε Γιαννάκη" τον αποκαλούσε χαϊδευτικά), προκειμένου να διανεμηθεί. Επιστρέφοντας, διαπίστωσα ότι η δήλωση δεν είχε δημοσιευθεί πουθενά. Ηταν προφανές ότι... δεν άρεσε στον Γιάννη. Του τηλεφώνησα για να μάθω τι συνέβη και ανάμεσά μας διημείφθη ο ακόλουθος διάλογος:

- Εκανα μια δήλωση στο Βερολίνο και δεν την είδα πουθενά, του είπα.

- Ούτε θα τη δεις, μου απάντησε.

- Γιατί;

- Δεν περνάνε αυτά από εδώ, μου είπε.

- Μα, κύριε Γιαννάκη, δεν την κάνεις εσύ τη δήλωση. Την κάνω εγώ, ο πρωθυπουργός.

- Ε, σαν την κάνεις εσύ, έλα εδώ, έχει γραφομηχανές, φαξ, τη γράφεις και τη στέλνεις, μου απάντησε».

Και συνέχισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Μπορούσα να κάμω και διαφορετικά; Εγώ, ξέρετε, είχα τη συνήθεια να δοκιμάζω για μεγάλο διάστημα το πολιτικό αισθητήριο των συνεργατών μου. Μετά, τους εμπιστευόμουν χωρίς δεύτερη κουβέντα».


Και κάτι ακόμη: στο βιβλίο του, πρώτο κεφάλαιο και υπό τον τίτλο «Ενας "οικουμενικός" πολιτικός», ο Γιάννης Βούλτεψης γράφει πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός ήπιας και μπορεί να πει κανείς "οικουμενικής" ψυχολογίας - τόσο εσωελληνικά όσο και διεθνώς»…


*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β' Αθήνας της ΝΔ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, στέλεχος του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα και στην ηλεκτρονική tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ