Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Φέσσας στον ΣΕΒ παρουσία του Τσίπρα: Να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό, τις ιδεοληψίες και τον κρατισμό

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Bιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, άσκησε σκληρή κριτική στον λαϊκισμό, τον κρατισμό και την ιδεοληψία που κρατούν την Ελλάδα φυλακισμένη στα μνημόνια.

Ο κ. Φέσσας, παρουσία Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε ένα νέο αξιακό σύστημα, που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, δημιουργώντας μία νέα ευημερία για τη χώρα.

«Ταυτίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με την αύξηση φόρων»

Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι συνεχίζεται το λάθος μείγμα πολιτικής, με ταύτιση των μεταρρυθμίσεων με αύξηση φόρων και εισφορών, οριζόντιες περικοπές και εκταμίευση δόσεων και όχι με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. «Η Ευρώπη που σταθερά μας στήριξε τόσα χρόνια, κουράστηκε να ασχολείται μαζί μας. Φαίνεται, υποστήριξε, να έχει προκρίνει μία μορφή προσωρινής καταστολής. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την μικροπολιτική», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε την ανάγκη για επενδύσεις, λέγοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες αλλά όχι φιλικό περιβάλλον και τόνισε ότι για να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ευρώπης οι επενδύσεις πρέπει να διπλασιαστούν. Πρότεινε, χαρακτηριστικά, κάθε αξιόλογη επένδυση να γίνει εθνικός στόχος και ανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για την προσέλκυση επενδύσεων που θα παρουσιαστούν σε ειδικό συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι αντί να εστιάζουμε στις ασυμφωνίες των δανειστών, να τους αιφνιδιάσουμε «παρουσιάζοντας το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Έτσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλέστηκε δε υπουργό Οικονομικών χώρας που βγήκε με επιτυχία από μνημόνιο, ο οποίος του δήλωσε πως «όσο μειώνω τους συντελεστές, τόσο αυξάνονται τα έσοδα».

Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. «Δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls, και κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Άλλα σοβαρά εμπόδια είναι η κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τα προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων, η τάση επέκτασης του κράτους, η διατήρηση προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων κ.ά. Όλοι περιμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να σχεδιάσουμε με περισσότερη βεβαιότητα το μέλλον», ανέφερε.

Ο κ. Φέσσας στάθηκε επίσης στις αναλογίες με το 1907 (110 χρόνια πριν), όταν ιδρύθηκε ο ΣΕΒ: «Και τότε, η Ελλάδα βρισκόταν στον 9ο χρόνο του διεθνούς οικονομικού ελέγχου που είχε ακολουθήσει τη χρεοκοπία του 1893. Και τότε, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, χωρίς να κάνει την αυτοκριτική του, επέλεξε αμφίσημη πολιτική απέναντι στους ξένους δανειστές, που παρέτεινε την ύφεση. Και τότε, αρκετοί από τους δυσαρεστημένους πολίτες της εποχής στράφηκαν στον ανορθολογισμό, ενώ πάρα πολλοί μετανάστευσαν. Την ίδια περίοδο όμως, χαρισματικοί και μορφωμένοι Έλληνες, κυρίως της διασποράς, ακολούθησαν μια διαφορετική πορεία με όραμα, γνώση και τόλμη».

Ζήτησε τέλος, η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να κινηθεί αυστηρά στα πρότυπα μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής αστικής δημοκρατίας ενώ έκανε ειδική αναφορά στο «νοσηρό φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας» με αφορμή την πρόσφατη επίθεση κατά του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Εκφράζοντας εξάλλου τα συλλυπητήρια του Συνδέσμου στην οικογένεια και τους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπενθύμισε τη φράση του: «Η Ελλάδα όσο εύκολα χαλάει, άλλο τόσο εύκολα φτιάχνει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ