Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Καινοτομίες που …αλλάζουν τον κόσμο στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

“We can change the world” (Μπορούμε ν αλλάξουμε τον κόσμο)
Αυτός είναι ο τίτλος της εργασίας που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής προσφυγόπουλα από τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Λαγκαδικίων και Προφήτη. Αφορμή για το πρωτότυπο video στάθηκε ένα γράμμα από τη μακρινή Αυστραλία. Μαθητές από την άλλη άκρη της γης κυριολεκτικά, ενθάρρυναν τους πρόσφυγες και εκείνοι βελτίωσαν τα αγγλικά τους ανταλλάσσοντας επιστολές.

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν από τη Δομή του Αγίου Αθανασίου, αναφέρθηκαν στις συνθήκες σκληρής ζωής που άφησαν πίσω τους και περιέγραψαν ένα 24ωρό τους που το περνούν με μαθήματα αγγλικών, ελληνικών και κομπιούτερ αλλά και δραστηριότητες όπως η μουσική, το τραγούδι, το ράψιμο.

«Είναι πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στα σχολεία» τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, και συμπλήρωσε πως «η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας σε περίοδο οικονομικής κρίσης να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες»

Την έναρξη του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής κήρυξαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης και ο Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ καθηγητής Μιχάλης Σιγάλας, λέγοντας πως δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις εργασίες τους. Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ Αντώνης Τρίμης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της νέας γενιάς αλλά και στις προοπτικές της.

Τις εργασίες του 9ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής άνοιξε το συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.


Ρομποτικό Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για πιο ασφαλείς πτήσεις

Ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για ασφαλείς πτήσεις, το Smart Check –in που παρουσίασε η ομάδα Roborockers του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. To ρομποτικό σύστημα κατηγοριοποιεί τις αποσκευές και ταυτόχρονα τις ελέγχει διαχωρίζοντας αυτές που θεωρούνται πιο επικίνδυνες σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών. Το αυτοματοποιημένο σύστημα επισημαίνει τις αποσκευές των διακομιστικών πτήσεων (transit) με ένα ειδικό κόκκινο χρώμα και στη συνέχει γίνεται περαιτέρω έλεγχός τους. Επιτυγχάνεται έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση χρόνου.

Στο Συνέδριο που ξεκίνησε την Τρίτη 25 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου Παερασκευή, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις (6ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Θέρμης) ,συμμετέχουν συνολικά 2746 μαθητές και 413 εκπαιδευτικοί από 149 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας

Το 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και την ευθύνη διοργάνωσής του έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Δ/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής.

Την Τετάρτη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου μεταξύ άλλων οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας θα παρουσιάσουν ένα σύστημα διάγνωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αλλά και ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς , ενώ μαθητές από τη Θεσσαλονίκη θα απαντήσουν με καινοτομίες σε προβλήματα μετακίνησης αλλά και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Πληροφορίες για το Συνέδριο και ζωντανή μετάδοση στην ιστοσελίδα
http://www.math-syn-pli.gr
Τηλεοπτικό Σποτ Συνεδρίου: https://www.youtube.com/watch?v=eQhHx3Ijxvk
Ραδιοφωνικό Σποτ Συνεδρίου: https://www.youtube.com/watch?v=oxNBmzrAwD8








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ