Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Θα ψηφίσουμε τα μέτρα χωρίς τη λύση για το χρέος

Προϋπόθεση για να πάρουμε τη λύση για το χρέος «βάπτισε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που θα ψηφισθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ.Τσίπρας  πρόσθεσε, πάντως,  ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία από την πλευρά των δανειστών «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε». Επέμεινε παράλληλα, ότι τα μέτρα που θα ψηφισθούν θα εφαρμοσθούν παράλληλα με τα αντίμετρα.

Ο κ.Τσίπρας έκανε σαφές ότι έχει πέσει πολύ νερό στο μύλο και από την εποχή του go back mrs Merkel και πλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι μια ανοιχτόμυαλη πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης της, ενώ και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε κολακευτικές αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τον σοβαρό και σεβαστό.
Εντύπωση προκάλεσε και η διαπίστωση του κ.Τσίπρα ότι φέτος το Πάσχα είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών, υπονοώντας ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και ταξιδεύουν. Και ενώ αναφέρθηκε στους «καινούργιους δρόμους» δεν είδε όταν «βγήκε έξω» την απίστευτη ταλαιπωρία στους ημιτελείς άξονες.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε μια συνέντευξη που δόθηκε την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε για το πρωτογενές πλεόνασμα - ήταν χαρακτηριστική, μάλιστα, η αποστροφή του ότι... "έκανε το σταυρό του"- και έσπευσε να προσθέσει ότι στόχος της Γερμανίας και του ΔΝΤ ήταν να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι οι μόνοι που απέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.

Σε ερώτηση σχετικά με την παλαιοτερη  δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χάρη στη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, «για πρώτη φορά είχαμε μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός».

Ο κ.Τσίπρας επέρριψε πολλές φορές ευθύνες «στους προηγούμενους» να για πει ότι μια σειρά μέτρων η κυβέρνησή του τα βρήκε και δεν τα νομοθέτησε, αρνούμενος, ωστόσο, στην ουσία να απαντήσει γιατί δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις π.χ. για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η μόνη φορά που εμφανίσθηκε απολογητικός ήταν για να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τις επιλογές που έκανε κόντρα στην προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ο μόνος που έχει μιλήσει για «αυταπάτες».

Στη διάρκεια της συνέντευξης γινόταν σαφές ότι ο κ.Τσίπρας επιχειρούσε να επικοινωνήσει το κυβερνητικό του αφήγημα μπροστά στην τελευταία πράξη της διαπραγμάτευσης και την επικείμενη ψήφιση νέων, επώδυνων, μέτρων στη βουλή, που χρονικά υπολογίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου και ταυτόχρονα να εμφανίζει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως κυβερνητική επιτυχία - εξιτήριο, ουσιαστικά από το μνημόνιο, αλλά μαζί με τα νέα επώδυνα μέτρα.

Δεν μπορούσε παρά να παραδεχθεί ότι τα μέτρα ψηφίζονται χωρίς καμία συζήτηση για το χρέος, αλλά προέβαλε το νέο κυβερνητικό επικοινωνιακό αντίμετρο: «αν δεν μας δώσουν χρέος (αν δεν τηρηθεί η συμφωνία), τότε μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε. Επανέλαβε δε, πολλές φορές ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα με τα αντίμετρα.  «Όση είναι η επιβάρυνση, τόση θα είναι και η ελάφρυνση» είπε,  υποστηρίζοντας ότι τα αντίμετρα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται διότι «έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ