Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σεμινάριo στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Διαστημικά ταξίδια: προορισμός Άρης

Απ’ όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, ο Άρης, ο κόκκινος πλανήτης, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ανθρώπου εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Είναι ο πλανήτης στον οποίο έχουμε στείλει τις περισσότερες διαστημοσυσκευές, αλλά και ο πλανήτης που έχει «εξαφανίσει» τις περισσότερες διαστημοσυσκευές καθώς σχεδόν μία στις τρεις αποστολές καταλήγει σε αποτυχία, οδηγώντας τους απελπισμένους επιστήμονες και τεχνικούς να μιλούν για την «κατάρα του Άρη».

Γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη, καθώς πάνω από 20 διαστημοσυσκευές τον έχουν μελετήσει από την δεκαετία του ‘60, ενώ σήμερα βρίσκονται στην επιφάνειά του δύο λειτουργικά ρόβερ και έξι σκάφη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Όμως το μεγάλο στοίχημα των διαστημικών υπηρεσιών είναι οι επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Αποστολές βγαλμένες από βιβλία επιστημονικής φαντασίας, απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, με δεκάδες σχέδια στο συρτάρι για την εποίκιση και την γεωμορφοποίηση του Άρη, καθώς και την εκμετάλλευση των δύο φεγγαριών του.

Θα παραμείνουν αυτά τα σχέδια ένα άπιαστο όνειρο ή θα γίνουν κάποτε πραγματικότητα;
Θα ταξιδεύουμε για αναψυχή εκεί που τώρα κυριαρχεί η ερημιά, το κρύο και οι θανατηφόρες ακτινοβολίες;

Κυβερνήτης μας στο ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη η Κατερίνα Καρατζουλίδου.

«Ο Άρης είναι η κορύφωση του ονείρου. Είναι αυτές οι τεράστιες αποστάσεις, τα τεράστια κενά, η σκέψη και μόνο ότι μια μέρα οι άνθρωποι θα πάνε και θα επισκεφθούν αυτόν τον πλανήτη ή ακόμη και θα κατοικήσουν εκεί. Και φυσικά δεν βγαίνει από το μυαλό ότι μπορεί να υπήρξε ή ενδεχομένως να εξακολουθεί να υπάρχει ζωή στον Άρη» (Μισέλ Ντενίς, διευθυντής πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος)

Σάββατο 1 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.

Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:
http://www.ofa.gr/seminaria/

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ