Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μόνη διέξοδος του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ

Είναι εμφανές πια ότι οι συνεχώς αναβολές στο "κλείσιμο" της Β΄ αξιολόγησης, έχουν πυροδοτήσει ένα... θερμό κλίμα μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα εργασιακά δεν μπορούν να περάσουν από την Βουλή ενώ η "ντρίπλα" των 180 βουλευτών κάηκε νωρίς. Το σενάριο εκλογές είναι αναγκαία λύση τονίζουν πολιτικοί κύκλοι αφού όλα είναι στον αέρα και η όποια προσπάθεια για κλείσιμο της συμφωνίας έχει μεγάλες δυσκολίες. Ακόμα και ένα τελικό ΟΚ τον μήνα Απρίλιο θα ανάγκαζε τους βουλευτές τις μέρες του Πάσχα να ψηφίσουν αντιλαϊκά μέτρα που θέλουν όπως-όπως να αποφύγουν!

Δεν είναι λίγοι πια αυτοί που θεωρούν ότι παρά τις.... διαρροές για "πρόοδο" και "συμφωνία" αλλά και για στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τράμπ με την φράση του "Αγαπώ την Ελλάδα" (στον εορτασμό που έγινε στον Λευκό οίκο για την 25η Μαρτίου με καλοθελητές παραβρισκόμενους που ήθελαν μόνο να φωτογραφιθούν μαζί με τον νέο πρόεδρο Τράμπ!) το ΔΝΤ θα παραμείνει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα αφού και τον μήνα Μάιο τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα.

Η Ελλάδα έχοντας υποχρεώσεις περίπου 10 δις ευρώ, ΕΚΤ, ομόλογο, ΔΝΤ θα βρεθεί μπροστά στο μεσοπρόθεσμο και με άλλα μέτρα που θα οδηγούν σε τέταρτο μνημόνιο.

Η αποτυχία της κυβέρνησης για πολιτική συμφωνία επισφραγίστηκε και με το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία όπου δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος όπως και στις υπόλοιπες χώρες για την πολιτική λύση που επιδιώκεται από την κυβέρνηση.

Με δεδομένη την δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ και τα σημαντικά ποσοστά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός η συνεχής ποσοστιαία δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης προβληματίζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ "ζητά εκλογές" ενώ η κυβέρνηση "αγωνίζεται" για την παραμονή της!

Είναι δεδομένο πια ότι και οι ξένοι ζητούν άλλη κυβέρνηση που θα φέρει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αφού θεωρούν ότι "βάζουν" χρήματα σε ένα "βαρέλι δίχως πάτο" άρα ο στόχος του 4ου μνημονίου πρέπει να είναι και ο τελευταίος για τους ίδιους και την Ελλάδα.

Ελληνικό ζητούμενο πια είναι το πόσο μπορεί να "αντέξει" μια κυβέρνηση που πέρασε στην ύφεση, με τράπεζες που δανείζονται από τον ELA 400 εκ ευρώ, με όρια αναλήψεων και που πρέπει να παίρνει συνεχώς μέτρα για να δημιουργεί πλεονάσματα κόβοντας δαπάνες από συντάξεις, μισθούς και επιβάλλοντας συνεχώς νέους φόρους όπως το νέο αφορολόγητο που τώρα πάει ως απαίτηση από τους δανειστές στις... 5000 ευρώ από 9500 που ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση ;

Και αν αντέξει (πολύ δύσκολα) ποιο θα είναι το ποσοστό της στις επόμενες εκλογές αφού όσο αργούν τόσο "πέφτουν" δημοσκοπικά ;

Μόνη διέξοδος του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ