Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

ΜΥΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη 
(ειδική παθολόγος)

Oι πόνοι στο μυϊκό σύστημα είναι ιδιαίτερα συχνοί. Σύμφωνα με μελέτες όλοι οι άνθρωποι να νοσήσουν τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους από μυϊκό πόνο που διαρκεί ένα ή περισσότερα 24ωρα είναι εντοπισμένος ή διάχυτος , περιλαμβάνει μία ή περισσότερες μυϊκές ομάδες, συνοδεύεται ή όχι από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετό πρήξιμο πονοκέφαλο.

Οι πιο κοινές αιτίες του πόνου στο μυϊκό σύστημα είναι οι ψύξεις, η ένταση, το στρες, η υπερκόπωση, τα τραύματα. Οι μυϊκοί πόνοι είναι συνήθεις στα αγύμναστα άτομα καθώς εγκαινιάζουν προγράμματα άσκησης μετά από παρατεταμένες περιόδους καθιστικής ζωής, σε αθλούμενους που δεν γυμνάζονται σωστά κυρίως κατά τα στάδια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας, σε αρσιβαρίστες, σε ανθρώπους που πάσχουν από πνευματική ή σωματική υπερκόπωση λόγω έντονων εργασιακών ρυθμών, σε ανθρώπους που εκτίθενται σε κρύα ρεύματα, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που προσβάλλονται συχνά από λοιμώξεις, στους ηλικιωμένους.

Όταν ο μυϊκός πόνος διαρκεί πάνω από έξι μήνες μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνιος. Ο χρόνιος πόνος υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Κατά την εξέταση στο ιατρείο θα πρέπει να διερευνηθεί εάν χρόνιο υποκείμενο νόσημα ή παθολογικός παράγοντας της καθημερινότητας, ευθύνονται για τους πόνους στους μύες.

Κοινές αιτίες μυϊκών πόνων είναι (ενδεικτική αναφορά):
· Οι παθήσεις του θυρεοειδούς
· Ειδικές λοιμώξεις
· Η γρίπη
· Τα αυτοάνοσα νοσήματα
· Ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες
· Ρευματικά νοσήματα
· Η οστεοπόρωση
· Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
· Το χρόνιο stress
· Oι ψύξεις
· Η διαλείπουσα χωλότητα
· Η δερματομυοσίτιδα
· Ορισμένα καρκινώματα

Η ινομυαλγία είναι μια ολιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά περιλαμβάνουν κόπωση

διαταραχές ύπνου, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες.

Τα συμπτώματα μερικές φορές αρχίζουν μετά από φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα σταδιακά συσσωρεύονται με τον καιρό και χωρίς εμφανή γενεσιουργό αφορμή.

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας εσείς που πάσχετε από πόνους στου μυϊκό σύστημα πρέπει:

· Να αποφεύγετε το στρες. Το stress προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έχει πλήρη αντένδειξη. Υιοθετήστε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

· Να κοιμάστε επαρκώς και να μεριμνάτε για τη σωστή ποιότητα ύπνου που αυξάνει την ενεργειακή σας εφεδρεία. Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου:
1. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα
2. Να έχετε καλής ποιότητας στρώμα
3. Να έχετε επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβων στο υπνοδωμάτιο

· Να διατηρείτε υγιή τρόπο ζωής.
Ακολουθήστε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ. Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος.

· Ορισμένα είδη άσκησης καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σας σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκών σπασμών και πόνου: Όχι στην άρση μεγάλων βαρών. Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης και να χρησιμοποιούνται σωστά αθλητικά υποδήματα. Αιφνίδια άρση βάρους και εφαρμογή ασκήσεων εδάφους χωρίς προθέρμανση και άριστη προετοιμασία, είναι απόλυτη αντένδειξη. Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχτείτε απότομα σε πρόγραμμα. Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Να αυξάνετε την διάρκεια του προγράμματος δέκα λεπτά την φορά μέχρι να σταθεροποιηθείτε στο ωράριο της άσκησης που θέλετε να ακολουθήσετε.

· Να διαλέγετε εργονομικά καθίσματα εάν δουλεύετε μπροστά σε computer ή εάν κάνετε καθιστική ζωή. Να κάνετε συχνά διαλείμματα για να «ξεμουδιάζετε».

· Πείτε όχι στην ορθοστασία.

Εκτός από τα γενικά μέτρα που προαναφέρονται, η εκρίζωση του αιτίου που προκαλεί τους μυϊκούς πόνους είναι απαραίτητη. Στην ινομυαλγία η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος, βελτιώνουν την φυσική κατάσταση, σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ομαλοποιούν την ουδό του πόνου.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ