Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

«Χαστούκι» των δανειστών στην κυβέρνηση: Από το 2018 και όχι από το 2019 τα νέα μέτρα

Η απόφαση της κυβέρνησης να πει "ναι" στην προληπτική ψήφιση μέτρων για να "ξεκολλήσει" η αξιολόγηση αποτέλεσε τη χθεσινή έκπληξη στο Eurogroup, δεδομένης της άρνησης των κυβερνητικών στελεχών των τελευταίο μήνα πως η Ελλάδα θα δεχθεί νέα μέτρα.

Έτσι η κυβέρνηση προτάσσει επικοινωνιακά από το βράδυ της Δευτέρας δύο πράγματα: πρώτον ότι τα μέτρα αυτά θα είναι "αναπτυξιακά" και όχι λιτότητας και δεύτερον πως θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτά επανέλαβε το μεσημέρι της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών.

Λίγο αργότερα, όμως, κύκλοι των δανειστών από τις Βρυξέλλες διέψευσαν το αφήγημα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτούς, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στήριξης, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018, ακριβώς τρία χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου του 2015, και όχι από τον Ιανουάριο του 2019, όπως διαμηνύει από χθες η κυβέρνηση.

Από την πλευρά των δανειστών έχει ξεκαθαριστεί επίσης πως η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι υποχρεωτική και δεν εξαρτάται από ποιο κόμμα θα έχει την εξουσία εκείνη την περίοδο.

Όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει επανέναρξη των συζητήσεων στο Χίλτον το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, με ορίζοντα το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, στο οποίο θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως χθες τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Πιέρ Μοσκοβισί επισήμαναν, μεν, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Ιούνιο, κάλεσαν όμως την Αθήνα να πατήσει "γκάζι" ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ