Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

O σκηνοθέτης του «Τιτανικού» απαντά επιτέλους στο μεγαλύτερο ερώτημα του κοινού

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την πρεμιέρα της επιτυχημένης ταινίας

Η υπόθεση του «Τιτανικού» είναι λίγο πολύ σε όλους μας. Ακόμα και οι «ψαγμένοι» σινεφίλ που απεχθάνονται τα blockbuster δεν μπορεί παρά να έχουν δει μέσα στην περασμένη εικοσαετία (κι όμως, τόσος καιρός έχει περάσει) μερικές τουλάχιστον σκηνές από την πιο επιτυχημένη ταινία του Τζέιμς Κάμερον, που είχε σαρώσει τα Όσκαρ το 1997.

Το love story του φιλμ είναι σίγουρα ένα από τα πιο γνωστά της μεγάλης οθόνης, με εκατομμύρια θεατές να έχουν ταυτιστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είτε με την πλούσια Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ), είτε με το φτωχόπαιδο Τζακ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

Ο τραγικός θάνατος μάλιστα του τελευταίου στο τέλος της ταινίας έχει αποτελέσει αφορμή για ένα από τα μεγαλύτερα debate στην ιστορία του κινηματογράφου: Θα μπορούσε τελικά η Ρόουζ να σώσει τον αγαπημένο της από τα παγωμένα νερά κάνοντας... λίγο πιο 'κει για να ανέβει κι εκείνος ο άμοιρος στην ξύλινη πόρτα.

Το περίφημο αυτό ερώτημα έχει συζητηθεί σε φόρουμ σινεφίλ και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει διερευνηθεί και από τη γνωστή εκπομπή Mythbusters, οι παρουσιαστές της οποίας αποφάνθηκαν πριν χρόνια - κατόπιν πειραμάτων - ότι όντως ο Τζακ θα μπορούσε να έχει σωθεί, αν η Ρόουζ δεν ήταν τόσο... παρτάκιας.

«Αυτά είναι βλακείες» είπε κατηγορηματικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζέιμς Κάμερον, ο άνδρας που - κατά πολλούς - είναι ο μόνος που γνωρίζει την απόλυτη αλήθεια και δικαιούται να εκφέρει γνώμη για αυτό το φλέγον το ζήτημα.

«Πάλι η ίδια παλιά υπόθεση;» γκρίνιαξε ο σκηνοθέτης μιλώντας πρόσφατα στο Daily Beast. «Κοιτάξτε, είναι πολύ απλό. Στη σελίδα 147 του σεναρίου το λέει ξεκάθαρα. "Ο Τζακ κατεβαίνει από την ξύλινη πόρτα και δίνει στη θέση του στη Ρόουζ για να επιβιώσει εκείνη". Όσο κι αν το αναλύουμε, αυτό το απλό γεγονός δεν αλλάζει», συμπλήρωσε ο Κάμερον.

Όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης, το πείραμα των Mythbusters δεν έχει καμία ισχύ. «Ας το δούμε αναλυτικά. Είσαι ο Τζακ και βρίσκεται στο νερό, που έχει θερμοκρασία -2 βαθμούς Κελσίου. Το μυαλό σου έχει επηρεαστεί από την υποθερμία. Σύμφωνα με την εκπομπή, θα μπορούσε να επιβειώσει εάν έβγαζε το σωσίβιο της Ρόουζ, και το έδενε με σταθερό τρόπο κάτω από την πόρτα, ώστε να μπορέσει να αντέξει το βάρος και των δύο χωρίς να βουλιάξει. Ωστόσο αυτό θα του έπαιρνει 5-10 λεπτά κάτω από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα θα πέθαινε πριν προλάβει να βγει ξανά στην επιφάνεια»

«Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να προσπαθήσει να κρατήσει τον κορμό του πάνω από το νερό, ελπίζοντας ότι θα τον μαζέψει κάποια βάρκα, πράγμα που έκανε», κατέληξε ο σκηνοθέτης, δίνοντας την οριστική του απάντηση στους φαν.

Ρόουζ, συγγνώμη που σε αμφισβητήσαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ