Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Driven : Peugeot 3008 1.6 BlueHDi (+video)

Γράφει ο Στάθης Πετρόπουλος
Η Peugeot με το νέο 3008 είχε εξαρχής να υπερβεί διάφορους σκοπέλους προκειμένου να τονίσει την παρουσία του. Το προηγούμενο μοντέλο δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο ιδίως όσον αφορά τη σχεδίαση και την πρωτοπορία του και επιπροσθέτως το γεγονός πως στην εποχή μας, ένα νέο SUV δεν μπορεί να είναι και πολύ ελκυστικό, αφού η λογική (οικονομικά κυρίως) υπερβαίνει όποιο συναίσθημα.

Το Peugeot 3008 όμως καταφέρνει να κάνει σημαντικά αισθητή την ύπαρξή του από το ξεκίνημα και στην προκειμένη περίπτωση να αφυπνίσει το συναίσθημα λίγο περισσότερο. Πρώτα από όλα σε επίπεδο αισθητικής! Αποτελεί μια ολοκληρωτικά ανανεωμένη «βιτρίνα» για την Peugeot αφού αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τα σχεδιαστικά στοιχεία ανανέωσης των πρόσφατων μοντέλων στις άλλες κατηγορίες και επιπλέον τοποθετεί στην καθημερινότητά μας, δεδομένα που υπάρχουν μόνο στις premium κατηγορίες οχημάτων.



Το εσωτερικό για παράδειγμα είναι το μεγάλο του ατού σε οποιαδήποτε σύγκριση. Ο κεντρικός πίνακας οργάνων με τις δυνατότητες εξατομίκευσης και το περιβάλλον που δημιουργεί είναι το πρώτο δείγμα με το που κάθεσαι στη θέση του οδηγού και συμπληρώνεται από το υπόλοιπο εσωτερικό. Φουτουριστικές επιλογές σε διακόπτες, όργανα και μονάδες πληροφόρησης καθιστούν το Peugeot 3008 αυτό που απλώς λέμε «μπροστά από την εποχή του». Όλα αυτά συνοψίζονται από την Peugeot στο i Cockpit όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται όλο αυτό το πακέτο εξοπλισμού, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και το αποτελεσματικό ηχοσύστημα που εκπλήσσει με την απόδοση

Αυτό και η νέα εμφάνιση είναι ασφαλώς τα στοιχεία που αυξάνουν το δείκτη του ελκυστικού όπως είπαμε, ωστόσο από εκεί μέχρι την τελική απόφαση υπάρχει δρόμος στον οποίο το Peugeot 3008 ανταποκρίνεται πλήρως. Το προηγούμενο 3008 έμοιαζε απλώς με αν υπερυψωμένο 308 σε εμφάνιση. Το νέο μοιάζει σε αίσθηση στο δρόμο κατά την οδήγηση, όσο και αν είναι ένα SUV. Λείπει προφανώς η επιλογή της τετρακίνησης που δεν είναι διαθέσιμη από την εταιρεία σε καμία έκδοση, όμως στην αστική του χρήση το Peugeot 3008 είναι αρκετά φιλικό, ξεκούραστο και διασκεδαστικό.

Το μικρό τιμόνι, η καλή θέση οδήγησης μεταφέρουν στον οδηγό όσα διαβάζει η ανάρτηση που είναι ρυθμισμένη να απορροφά τα σημαντικά και σχεδόν να μην βλέπει τα μικρά. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως όσο εντυπωσιακός είναι ο επιλογέας στην έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο, τόσο «αταίριαστος» μοιάζει ο μικρός, χοντρός επιλογέας ο οποίος πάντως δεν δυσκολεύει στη χρήση του κιβωτίου.



Η έκδοση που απολαύσαμε εμείς ήταν αυτή που μας προσέφερε τους 120ps από τον diesel κινητήρα 1,6lt. Αυτός ενσωματώνει την τεχνολογία BlueHDi χάρη στην οποία η κατανάλωση διατηρείται χαμηλά. Στην προκειμένη περίπτωση όχι περισσότερο από 6,5lt/100km σε χρήση μέσα στην πόλη. Το ενδιαφέρον ωστόσο στο Peugeot 3008 και σε ό,τι αφορά τον κινητήρα του είναι πως τα παραπάνω νούμερα κατανάλωσης κυρίως, έρχονται ξεκούραστα κάτι στο οποίο εξυπηρετεί και το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Μοναδική ένσταση στη συνολική κριτική του Peugeot 3008 είναι πιθανότατα η τιμολογιακή πολιτική. Η τιμή τοποθετεί το αυτοκίνητο πιο κοντά στις premium επιλογές της κατηγορίας, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Είναι μια εντύπωση κοιτώντας νούμερα τα οποία αν δοκιμάσει κανείς τι ακριβώς αγοράζει με αυτά, τα επαναπροσδιορίζει κάτι που τελικά είναι και το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να έχει η Peugeot από το 3008.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Peugeot 3008 1.6 BlueHDi
Κυβισμός : 1560cc
Ισχύς : 120ps/3500rpm
Ροπή : 30.6kg.m/1750rpm
Βάρος : 1375kg
Εκπομπές CO2 : 111gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 11.2sec
Τελική Ταχύτητα : 189km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.3lt/100km
Διαστάσεις : 4447x1841x1624mm
Τιμές & Εξοπλισμός Peugeot 3008

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στο highoctane.gr που μας το κοινοποίησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ