Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με φοιτητές του City University of N.Υ.

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε σήμερα με φοιτητές του City University of New York, οι οποίοι επισκέπτονται την χώρα μας στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα το προσφυγικό και τον εθνικισμό.
Οι φοιτητές συνοδεύονταν από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Queens College της Νέας Υόρκης κ. Νίκο Αλεξίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τους φοιτητές στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τους μίλησε για τη λειτουργία της Βουλής, τη νομοθετική εργασία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και για τον εμβληματικό ρόλο της Βουλής των Ελλήνων σε σχέση με τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική Βουλή στο νομοθετικό έργο τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οφείλονται στα διαδοχικά μνημόνια, καθώς -όπως διευκρίνισε- «έχουμε αναγκαστεί, για κάποια από τα νομοθετήματα, να ακολουθούμε επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες όταν πρόκειται να εγκριθούν συμφωνίες που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται στα όρια του Συντάγματος. Γι’ αυτό εργαζόμαστε, ώστε μέχρι τα μέσα του 2018, δηλαδή με τη λήξη αυτού του προγράμματος, να κλείσει κι αυτός ο κύκλος, ο οποίος, εκτός του ότι είναι επώδυνος για την κοινωνία μας με βάση τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επώδυνος και θεσμικά για το Κοινοβούλιο».

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης τους επισκέπτες φοιτητές για την επαφή που επιδιώκει να διατηρεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τους κοινωνικούς φορείς μέσω των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στις οποίες οι εκπρόσωποι των φορέων καλούνται, σε ειδικές συνεδριάσεις, προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Όπως είπε, «αυτή είναι μια διαφορά με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, καθώς εδώ δεν έχουμε τον θεσμό του lobbying. Αντίθετα, είμαστε σε επαφή με συγκεκριμένες κοινωνικές οργανώσεις, που αναπτύσσουν τις απόψεις τους αλλά δεν επηρεάζουν μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων ή οργανώσεων lobbying τους βουλευτές για τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων, όπως γίνεται εκ συστήματος και με θεσμική κατοχύρωση στις ΗΠΑ. Θεωρώ πολύ πιο υγιές αυτό που γίνεται ως παράδοση στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και ιδιαίτερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο», σημείωσε τέλος ο κ. Βούτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ