Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το ΔΝΤ επιστρέφει στη διαπραγμάτευση μόνο με μείωση αφορολόγητου ή περικοπή συντάξεων

Σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς όπως όλα δείχνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του, στον απόηχο των σεναρίων για εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση μη συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση μόνο εάν η κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη τοποθέτηση του ΔΝΤ σχετικά με την εν λόγω πληροφορία.

Νέα σενάρια για plan B από Σόιμπλε

Η εν λόγω διαρροή έρχεται στον απόηχο των νέων σεναρίων για το ενδεχόμενο εναλλακτικό σχέδιο του Βερολίνου, σε περίπτωση που τελικά το Ταμείου αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε σήμερα πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να ετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο. «Κυβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν ήδη ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μια διάσωση χωρίς το ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο αποχωρήσει, το νυν πρόγραμμα θα τελείωνε και θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα, μόνο με τον ESM. Διότι το υπόλοιπο της Τρόικας, αποτελούμενο από ΕΕ και ΕΚΤ, δεν είναι αρκετά αξιόπιστο».

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή πλεύσης του Σόιμπλε - ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τη συμμετοχή του Ταμείου απαράβατη κόκκινη γραμμή- η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβη σε λανθασμένες εκτιμήσεις. «Αρχικά ο Σόιμπλε δεν ήταν ενθουσιασμένος με την ιδέα συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση και το εξέφρασε μάλιστα ανοιχτά (…) το 2010. Εντέλει όμως η καγκελάριοςΜέρκελ επέβαλε τις απόψεις της. Καταρχήν η στρατηγική φάνηκε να αποδίδει: διότι πέρα από την τεχνική βοήθεια, το ΔΝΤ εκπλήρωνε και έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο: στην Ελλάδα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα σκληρά μέτρα περικοπών. Στη δε Γερμανία θεωρούνταν εγγύηση για το ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα. Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε κατάφερε το καλοκαίρι του 2015 να πείσει διαφωνούντες εντός του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU/CSU μάλιστα το συγκράτησε και γραπτώς: περαιτέρω βοήθεια θα υπάρξει μόνον εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Όπως διαφαίνεται όμως, ο Σόιμπλε μάλλον δεν υπολόγισε σωστά».

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν η σκλήρυνση της στάσης του Ταμείου αποτελεί αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα, ή είναι ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί αποδεχθεί μια εκ των προτέρων νομοθέτηση τέτοιων μέτρων τα οποία θεωρούνται πολιτικά τοξικά.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία αξιοσημείωτη εξέλιξη καθώς μέχρι πρότινος το ΔΝΤ αξίωνε εκ των προτέρων νομοθέτηση των εν λόγω μέτρων για να συμφωνήσει στην παραμονή του στο πρόγραμμα και όχι απλώς για να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Το θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ θα συζητηθεί σύμφωνα με τη Handelsblatt μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Αν και το Βερολίνο δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, «οι δυο δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Κυρίως για τον Σόιμπλε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ