Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η πορεία προς την κορυφή

Πριν από 5 χρόνια δεν ήξερε πως και πότε θα ερχόταν το επόμενο γεύμα... Σήμερα είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες παγκοσμίως έχοντας υπογράψει 4ετές συμβόλαιο συνολικής αξίας 100 εκ. δολαρίων!



Ο «Γιαννάκης» από τα Σεπόλια, ο Γιάννης των «ανοιχτών» της Γκράβας, ο ταλαντούχος πιτσιρικάς του Φιλαθλητικού, ο Αντεντοκούνμπο των Bucks και της Εθνικής Ελλάδας, είναι το «καλό νέο» της Ελλάδας. Ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει ως βασικός σε All Star Game του NBA αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 1.604.463 ψήφους και έρθει τρίτος στην ψηφοφορία, πίσω μόνο από τον Λεμπρόν Τζέιμς με 1.893.751 και Κάιρι Ίρβινγκ με 1.696.769 είναι ένα φαινόμενο στην ιστορία του αθλητισμού που βρέθηκε από το μικρό γυμναστήριο του Ζωγράφου στα μεγάλα σαλόνια του παγκοσμίου μπάσκετ.



Σ' αυτό το ελληνικό «θεριό» και τον μελλοντικό All Star είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ του http://www.gazzetta.gr. Ενα ντοκιμαντέρ που ξεκινά από το Μιλγουόκι, η κρύα και κατά πολλούς γκρίζα πόλη της Πολιτείας της Ουάσιγκτον με την απαραίτητη ασφάλεια, όμως, που μπορεί να βοηθήσει προς την «εκτόξευση».



Κι ήταν ο γενικός διευθυντής των Μιλγουόκι Bucks, Τζον Χάμοντ, που είχε δει στην Αθήνα τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο να προπονείται κι αποφάσισε να πάρει το ρίσκο το 2013. Από το στενό δυάρι της οικογένειας στου Ζωγράφου, η οικογένεια βρέθηκε στην πιο κρύα Πολιτεία της Αμερικής. Ακολούθησαν τρία χρόνια γεμάτα συνεχόμενα «πυροτεχνήματα» από τον άγνωστο τότε ΄Ελληνα που έγινε τόσο δημοφιλής ώστε το παρατσούκλι του «Grrek Freak» να έχει γίνει γνωστό σ' όλο το NBA.



«Είναι φαινόμενο. Δεν υπάρχει κανείς σαν κι αυτόν». «Δεν υπάρχει "ταβάνι" γι' αυτόν». «Με τις δυνατότητές του και το size του μπορεί να κάνει ότι θέλει». Αυτές είναι μερικές μόνο «ατάκες» από παίκτες και προπονητές του NBA.



«Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος με τόσο ταλέντο είναι μόλις 22 ετών», λέει ο Ερικ Σποέλστρα, προπονητής των Miami Heat κι ο προπονητής των San Antonio Spurs Γκρεγκ Πόποβιτς συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο ένας αθλητής αλλά κι ένα φαινόμενο. Με το "μάκρος" και την αθλητικότητά του σε ηλικία μόλις 19 ετών μονιμοποιήθηκε στην πεντάδα των "Eλαφιών"».



«Το να φέρω πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι μπορεί να συμβεί, αλλά ξέρω ότι θέλει πολύ δουλειά. Πρέπει όλοι να δεθούμε σαν ομάδα και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε... Ναι, αυτό, είναι πάντα στο μυαλό μου», λέει ο Γιάννης ο οποίος στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2013 ως το 2016 αναδείχτηκε σε ένα από το σημαντικότερα πρόσωπα των Bucks. Το συμβόλαιο των 100 εκ. δολαρίων ίσως τον κρατήσει εκεί μέχρι το τέλος της καριέρας του. «Δεν μ' αρέσουν πολύ οι αλλαγές. Θέλω να μείνω εδώ για πολύ καιρό. Κι αν μπορώ μετά να γίνω προπονητής...», εξομολογείται ο ίδιος.



Ο Γιάννης που τα εντυπωσιακά του καλάθια και η συμπαθητική του φυσιογνωμία έχουν συμβάλει στη σταδιακή καθιέρωσή του στο αξιακό σύστημα του NBA, μεγάλωσε με ελληνικά πρότυπα. Γι' αυτό κι μεγάλη αγάπη, πίστη κι αφοσίωση στην Εθνική Ελλάδας: «Μια θετική ενέργεια προς την Εθνική... Παρακολουθώ όλα τα παιδιά και πιστεύω πως θα κάνουμε κάτι πολύ καλό στο Ευρωμπάσκετ», λέει. Ο πατέρας του Τσαρλς Αντεντοκούνμπο αφού δίνει ραντεβού το καλοκαίρι στην Ελλάδα συμπληρώνει: «Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή τους». Κι όσο για τη μητέρα του, Βερόνικα, αναφέρει: «Είμαστε περήφανοι που μεγαλώσαμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα».



Πως αισθάνθηκε, άραγε, ο Γιάννης όταν ο Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε στο παράδειγμά του στην ομιλία του στο Ιδρυμα Νιάρχος; «Είναι ωραίο να μιλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για σένα... Μετά απ' αυτό σκέφτηκα να τον καλέσω όταν δεν θα είναι πια πρόεδρος σ' ένα παιχνίδι των Bucks».



Σήμερα το παιδί που έζησε μέχρι την εφηβεία του μέσα στη φτώχεια είναι ένας σταρ του διεθνούς μπάσκετ με «ηχηρό» συμβόλαιο. Ο Γιάννης, όμως, δεν ξεχνά. Μπορεί να έχει βγάλει χρήματα αλλά ο τρόπος που ζει είναι ο ίδιος. «Δεν μ΄αρέσει να δείχνω πόσα λεφτά έχω βγάλει. Μ' αρέσει να βοηθάω τον κόσμο. Οταν ήμουν μικρός πήγαινα στο Κατηχητικό στην Ελλάδα, κι εκεί ήταν ένας άνθρωπος που βοηθούσε την οικογένειά μου. ΄Οποτε πάω στην Ελλάδα βρίσκω χρόνο και τον βλέπω. Μου έχει πει κάτι που θυμάμαι πάντα: "Η δεξιά παλάμη δεν πρέπει να ξέρει τι κάνει η αριστερή". Τον ακούω. Ετσι, λοιπόν, αν βοηθούσα τον κόσμο δεν θα το έλεγα σε κανέναν...»






ΠΗΓΗ: http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ