Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλα κέρδη από νοθευμένα τρόφιμα

Η νοθεία στα τρόφιμα με απώτερο σκοπό το κέρδος είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο.

Ένα πράσινο υγρό πέφτει μέσα στο ελαιόλαδο. Ο Αντρέας Κλίμαντ χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από το φθηνό αυτό μείγμα, το οποίο τελικά θα παρουσιάσει σαν ένα πανάκριβο ελαιόλαδο. Το γεγονός ότι αυτό το φθηνό λάδι για σαλάτα ανακατεύεται με ένα υγρό από σπανάκι, ουαζάμπι και πιπέρι δεν πρόκειται να το προσέξει κανείς. Ο Αντρέας Κλίμαντ πιστεύει πως «όσο υπάρχουν τρόφιμα θα υπάρχει και απάτη».

Τα εστιατόρια πουλάνε φθηνό πανγκάσιους αντί για ακριβή γλώσσα, κρασί νερωμένο και μέλι αραιωμένο με ζάχαρη ενώ στα σουπερμάρκετ πουλιέται τρίμμα καρυδιού ανακατεμένο με τα φθηνότερα φιστίκια, ένα επικίνδυνο μείγμα για αλλεργικούς. Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος και από όσες περισσότερες χώρες περνάνε τα προϊόντα τόσο δυσκολότεροι είναι οι έλεγχοι.

«Η νόθευση των τροφίμων είναι παντού δυνατή, όπου αξίζει τον κόπο οικονομικά», αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Καταναλωτή. Ο Αντρέας Κλίμαντ δεν είναι όμως απατεώνας. Ο διπλωματούχους κτηνίατρος συντονίζει στην υπηρεσία το τμήμα που αναζητά τα νοθευμένα τρόφιμα.  Όσον αφορά τα κέρδη από τα νοθευμένα τρόφιμα είναι σύμφωνα με τον ειδικό στο ίδιο επίπεδο με την εμπορία ναρκωτικών και το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Πόσο δύσκολο είναι για τους καταναλωτές να διαπιστώσουν την απάτη, o Αντρέας Κλίμαντ το έκανε σαφές στην έκθεση Εβδομάδα Αγροτικών Ειδών (Grüne Woche) στο Βερολίνο. Έδωσε στους επισκέπτες να δοκιμάσουν λάδι από τρία διαφορετικά κυπελάκια. Τα δυο περιείχαν πραγματικό λάδι, το τρίτο όχι. Η δημιουργία του με το σπανάκι και το ουαζάμπι είχε επιτυχία. «Ελάχιστοι το κατάλαβαν» δηλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ