Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

1,9 terabytes και οκτώ δίσκοι "πάγωσαν" το ποδόσφαιρο

Παγκόσμιες αναταράξεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των "Football Leaks", που αποτέλεσαν τη βάση της μεγάλης έρευνας που έκανε το ιταλικό περιοδικό "L' Espresso", αλλά και το γερμανικό "Der Spiegel" και οι αγγλικοί "Times".

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως αναφέρει το "L' Espresso", αποκαλύπτοντας πληθώρα φορολογικών αδικημάτων.

Τα "Football Leaks" αναφέρονται στη σχέση του ποδοσφαίρου με φορολογικούς παραδείσουν στην Καραϊβική και όχι μόνο, με δεδομένα 1,9 terabytes και οκτώ σκληρών δίσκων.

Στην έρευνα συμμετείχαν εξήντα δημοσιογράφοι από δώδεκα ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά, μελετώντας χιλιάδες συμβόλαια, μηνύματα, email, τιμολόγια που αποδεικνύουν αφιλτράριστους μηχανισμούς -νομιμότυπους και παράνομους- μέσω των οποίων το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο άπληστες βιομηχανίες.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται κρυμμένα στους πιο ιδιωτικούς φορολογικούς παραδείσους, από το Τζέρσεϊ στη Μαδέρα, από τον Παναμά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με τους εμπλεκόμενους παίκτες, προπονητές, ομάδες ατζέντηδες να αποφεύγουν τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους στη χώρα όπου εδρεύουν.

Η ιστορία των "Football Leaks" ξεκινά στα τέλη του 2015, όταν η ομώνυμη ιστοσελίδα άρχισε να δημοσιεύει τα συμβόλαια κάποιων παικτών. Η FIFA άρχισε έρευνες σε διαφορετικές ομάδες. Η ολλανδική ομοσπονδία απόκλεισε για τρία χρόνια από τα Κύπελλα Ευρώπης την Τβέντε, επειδή ο σύλλογος είχε κρυφή χρηματοδότηση από έναν ιδιοκτήτη, που σιγά σιγά έγινε κάτοχος δικαιωμάτων κάποιων παικτών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κλήθηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 100.000.000 ευρώ, χάρη στις εγγυήσεις που παρέχονται από ορισμένες ισπανικές τράπεζες, τις ίδιες που πριν λίγο είχαν διασωθεί με 40.000.000.000 ευρώ δημοσίου χρήματος.

Η ιστοσελίδα δέχθηκε συχνές επιθέσεις και αποφάσισε να σταματήσει τη δραστηριότητά της, ωστόσο το έργο της συνεχίζει η EIC, Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συνεργασία, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων από δώδεκα περιοδικά και εφημερίδες.

"L' Espresso" και "Der Spiegel" αποκάλυψαν συναλλαγές του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ζοζέ Μουρίνιο κι άλλων διάσημων ανθρώπων του ποδοσφαίρου με εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραιβική, προκειμένου να αποφύγουν φόρους.

Οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι φέρονται να έχουν "κρύψει" εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Εκτός από το Ρονάλντο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται επίσης και στον Γερμανό διεθνή Μεσούτ Εζίλ , που θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 2.800.000 ευρώ σε φόρους. Στην σχετική έρευνα εμπλέκονται επίσης και άλλα πρόσωπα και ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ