Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ Η ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Την απουσία κτηνιάτρων από τις δημοπρασίες που διενεργούνται στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ερώτηση του ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στη Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς αναφέρει πως ενώ η παρουσία κτηνιάτρων είναι -σύμφωνα με τον κανονισμό- υποχρεωτική ώστε αφενός να προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια υγεία και αφ’ ετέρου να εξασφαλίζονται οι καταναλωτές από επιτήδειους που «βαφτίζουν» ελληνικά ξένα αλιεύματα, εδώ και οκτώ χρόνια αυτοί απουσιάζουν, καθώς δεν πληρώνονται υπερωρίες. Το παράδοξο δε είναι, πως ενώ η Ιχθυόσκαλα καταβάλλει μηνιαίως κτηνιατρικά τέλη ώστε να υπάρχουν κτηνίατροι, τα χρήματα καταλήγουν σε ένα κοινό κωδικό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς το Υπουργείο να έχει βρει μέχρι σήμερα τη φόρμουλα να φτάνουν τα λεφτά αυτά στους ελεγκτές κτηνιάτρους…

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Φωκάς σημειώνει: «Η αποθέωση του γραφειοκρατικού παραλόγου έχει άμεσες συνέπειες στη δημόσια υγεία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιμενικών αρχών, η έλλειψη συστηματικών ελέγχων προκαλεί αγανάκτηση και εύλογες απορίες, τόσο στους ιχθυέμπορους όσο και στους καταναλωτές. Η αποκατάσταση της λογικής πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα, τα τέλη που πληρώνει η Ιχθυόσκαλα να πηγαίνουν εκεί που πρέπει και όχι για να βουλώνουν τρύπες στον προϋπολογισμό».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: 1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2) Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
3) Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου οι δημοπρασίες στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης
Όλες τις ημέρες λειτουργίας της ιχθυόσκαλας θα έπρεπε –σύμφωνα με τον κανονισμό– την ώρα της δημοπρασίας να παρίσταται κτηνίατρος. Στην πράξη, όμως, αυτό έχει να γίνει εδώ και οχτώ χρόνια στη Νέα Μηχανιώνα, όπου οι έλεγχοι είναι από δειγματοληπτικοί και σποραδικοί μέχρι ανύπαρκτοι, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους καταναλωτές και τους εμπόρους.
Η ιχθυόσκαλα πληρώνει κάθε μήνα κτηνιατρικά τέλη, για να υπάρχουν κτηνίατροι. Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) καταβάλλει, μόνο για την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, περισσότερα από 90.000 ευρώ κάθε χρόνο για κτηνιατρικά τέλη. Αυτά τα χρήματα, όμως, δεν αποδίδονται στους ελεγκτές, αλλά καταλήγουν σε έναν κεντρικό κωδικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα ώστε να παίρνουν οι κτηνίατροι νυχτερινά, με αποτέλεσμα να αρνούνται να βρίσκονται τη νύχτα στη Νέα Μηχανιώνα, εφόσον δεν πληρώνονται υπερωρίες.
Επειδή χωρίς ποιοτικούς ελέγχους μπορεί να πωληθεί οτιδήποτε και δεν εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας.
Επειδή, πέρα από τη διασφάλιση της ποιότητας, υπάρχουν και οι επιτήδειοι που προσδοκώντας εύκολο οικονομικό κέρδος εκμεταλλεύονται την απουσία ελέγχων και «βαφτίζουν» ελληνικά τα ξένα αλιεύματα.
Επειδή η απουσία ελέγχων επιτρέπει να φθάσουν στην αγορά ψάρια μικρότερου μεγέθους από το ελάχιστο επιτρεπόμενο, απειλώντας τη βιωσιμότητα των αλιευμάτων και των αλιευτικών κοινοτήτων, καθώς τα είδη δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν.
Επειδή, από τη στιγμή που δεν προσέρχονται οι κτηνίατροι στη Νέα Μηχανιώνα, οι ιχθυέμποροι με τα βαριά τους οχήματα αναγκάζονται ακόμα και για μια απλή άδεια καταλληλότητας φορτηγού να μεταβαίνουν μέχρι την έδρα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οδό Αιγαίου, επιβαρύνοντας την οδική κυκλοφορία στον αστικό ιστό και σταθμεύοντας τα οχήματά τους σε εντελώς ακατάλληλο σημείο μέσα στην πόλη.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να βρεθεί μία φόρμουλα για να καταλήγουν τα υψηλά κτηνιατρικά τέλη που καταβάλλει ο ΟΚΑΑ σε αυτούς για τους οποίους πραγματικά προορίζονται και να επανέλθουν οι κτηνίατροι τις νύχτες στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης;
2. Προτίθενται να διερευνήσουν πού διοχετεύονταν τόσα χρόνια τα κτηνιατρικά τέλη που πλήρωναν οι ιχθυόσκαλες, αφού δεν επιτελούσαν το σκοπό για τον οποίο επιβάλλονταν; Ήταν καθ’ όλα σύννομες οι διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονταν οι σχετικές αποφάσεις;

Ο ερωτών βουλευτής
Αριστείδης Χ. Φωκάς
Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης-Ένωση Κεντρώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ