Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Δημοσίευμα-βέμβα του Bloomberg για το ΔΝΤ και τη χώρα μας

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου σχετικά με την εκταμίευση της δόσης 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ,  δημοσίευμα "βόμβα" του Bloomberg έρχεται να ταράξει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν... πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου του 2017! Αυτό ισχυρίζεται ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης.

Και μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να υποστήριξε πως δεν... διαβλέπει κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα, εάν δεν αποδεσμευτεί η δόση τον Οκτώβριο, ωστόσο στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο βγει αληθινό, η  ελληνική οικονομία θα κάνει πάλι βήματα προς τα πίσω, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ζήσουμε ξανά τα σκηνικά του καλοκαιριού του 2015.

Παράλληλα, το δημοσίευμα διαψεύδει πλήρως, για μια ακόμη φορά, τις αισιόδοξες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν σωστά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης στο newmoney.gr, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας -τουλάχιστον τον Οκτώβριο-, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. (Κανείς δεν μας λέει τι θα γίνει μετά τον Οκτώβριο!!!).

Στο μεταξύ, νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο.

Yπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους από τους διεθνείς πιστωτές της, ωστόσο η ηγεσία του Βερολίνου στρέφει το βλέμμα της στις εκλογές του επομένου έτους.

Το ΔΝΤ, το οποίο έχει δώσει το "πράσινο φως" στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιεύσει κεφάλαια για αυτό, δήλωσε από την πλευρά του πως χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προτού δώσει περισσότερα κεφάλαια για την Ελλάδα. Είχε δηλώσει πως θα αποφασίσει να ξεκινήσει εκ νέου την χρηματοδότηση, όταν οι άλλοι πιστωτές αποφασίσουν τους όρους για το πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους.

Ωστόσο, η πληροφορία ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ έλαβε το μήνυμα ότι ελάφρυνση χρέους δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχει ζητήσει, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον για το Ταμείο να κάνει ξανά πίσω και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Επομένως, ξεκαθαρίζει από τώρα ότι δεν μετάσχει, μέχρι η Γερμανία να κάνει τις εκλογές της και να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει για το ελληνικό χρέος.

Το γεγονός ότι η πληροφορία διαχέεται από τώρα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δείχνει επίσης ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις προς την Γερμανία, δεδομένου ότι για την κυβέρνηση Μέρκελ η μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πρόβλημα, διότι η έγκριση του τρίτου μνημονίου από τη γερμανική βουλή είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Επομένως, η απόσυρση του ΔΝΤ δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία.

Επιπλέον, τίθεται και ένα ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης και το τρίτο Μνημόνιο.

Μένει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός -πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρτίζει εκθέσεις και θα αξιολογεί την πορεία του προγράμματος, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ