Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ήττα της κυβέρνησης η απόφαση του ΣτΕ

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας.

Σε μια θύελλα αρνητικών δημοσιευμάτων και όχι μόνο για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Για βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση κάνει λόγο ο ξένος τύπος αφού όπως σχολιάζεται σχετικά το θέμα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες έπαιζε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η οποία βλέπει τώρα το εγχείρημά της να καταρρέει...

Έτσι βαρύ πολιτικό πλήγμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που με πλειοψηφία 14-11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα "κατεδαφίζεται" και δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσής της.Το ΣτΕ έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του κ. Νίκου Παππά.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να παραδεχθεί την ήττα της σχετικά με το νομοσχέδιο για τις άδειες υπόσχεται τώρα νέα ρύθμιση από Δευτέρα με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου και προσωρινές βεβαιώσεις στα κανάλια που ήδη λειτουργούν!

Αδειάζουν τον Παππά
Η αγορά όμως θεωρεί ότι ο κ. Παππάς δεν μπορεί πια να δώσει άδειες σε κανέναν μετά τις εξελίξεις...
Δηλώσεις του κ. Παππά όπως "Ανοίγει ο αριθμός των καναλιών, όποιος πληροί τις προϋποθέσεις και καταβάλλει το τίμημα θα πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας" , "Έχει τεκμηριωθεί πλέον μια αποτίμηση που καθείς μπορεί να θεωρήσει εύλογη γιατί έγινε ο διαγωνισμός που για το Δημόσιο θα ήταν θετικό, έχει γίνει μια αποτίμηση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη", "Περιμένουμε να καθαρογραφεί το σκεπτικό, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των καναλιών», "Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το κλειστό κλαμπ", «Αυτή τη στιγμή το κανάλι του τάδε που δεν υφίσταται, έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που εκπέμπει χρόνια", "Δεν είμαι σίγουρος ότι τα 255 εκατ. μπορούμε πλέον να τα εισπράξουμε σε 24 μήνες. Ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ ευχόμαστε να γίνει γρήγορα και να έχει εύλογο τίμημα για το Δημόσιο" δείχνουν μόνο πανικό.

Το ΕΣΡ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να δίνει άδειες
Η κυβέρνηση πια δεν μπορεί "να μην δεχθεί" ότι ο μόνος φορέας που παρέχει τηλεοπτικές άδειες είναι το ΕΣΡ και αναζητά προσωρινές λύσεις που όμως μπορούν να οδηγήσουν σε νέο χάσμα. Ενώ είναι σίγουρο πια ότι προτεραιότητα είναι η σύσταση το συντομότερο του ΕΣΡ αφού οι αρμοδιότητες που κακώς πήγαν στον κ. Παππά θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω σε αυτό.

Φήμες για μετακίνηση του κ. Παππά
Είναι δεδομένο πια ότι ο κ. Παππάς θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο όπου τον τοποθετούν στο Ανάπτυξης μετά τον ανασχηματισμό που θα γίνει υπο το βάρος των αρνητικών εξελίξεων του ΣτΕ.

Στο κακό κλίμα της κυβέρνησης προστίθενται και οι δηλώσεις για την επίσκεψη Ομπάμα
Οι διευκρινιστικές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του λευκού οίκου για την επίσκεψη Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου στην χώρα μας βάζουν φρένο στην αισιοδοξία της κυβέρνησης για την διευθέτηση του χρέους. "Ο κ. Ομπάμα δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για την διευθέτηση του χρέους" τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου χαρακτηριστικά. Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πια ότι χάθηκε επικοινωνιακά και το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης και δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Ενώ δεν κρύβετε και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης.

Χάος και στην ΕΡΤ
Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ βαρύνουν και αυτές το όλο πολιτικό κλίμα, με τον πρώην Γενικό δ/ντή ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο (της Αυγής) διορισμένο από την κυβέρνηση Σύριζα να διώκεται και να αποπέμπεται με εξώδικο από τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη και να μιλά με αιχμές τονίζοντας ότι πήγε στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για.... δουλειές. Με την διοίκηση να του απαντά και να του "φορτώνει" τα μικρά νούμερα τηλεθέασης και τους τεράστιους προϋπολογισμούς που έδειξαν ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ πέρασε σε χειρότερη φάση από αυτή που ήταν πριν το κλείσιμό της! Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι σίγουρο πια ότι θα τεθεί πια και η αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ αφού το κλίμα είναι βαρύ. Ενώ δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η επανασύσταση της ΕΡΤ την επανέφερε στο παλιό καθεστώς λειτουργίας της με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος . Κάτι το οποίο θα χρεωθεί πολιτικά η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ.

Εκλογές με χαμηλά νούμερα για την κυβέρνηση βλέπουν οι δημοσκόποι
Δεν είναι λίγοι πια αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε ανασχηματισμό και εκλογικό αιφνιδιασμό αφού όσο παραμένει στην εξουσία τόσο τα νούμερα πέφτουν δημοσκοπικά για αυτήν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα είναι οι δημοσκοπήσεις που θα βγουν τώρα μετά την αρνητική απόφαση του ΣτΕ όπου δείχνουν όπως μαθαίνουμε τα αρνητικά ποσοστά. Το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση των κκ. Αντώνη Σαμαρά- Ευάγγελου Βενιζέλου διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση, με τις τράπεζες ανοικτές και χωρίς capital control στις συναλλαγές ενώ βγαίναμε από το μνημόνιο με μόνο μια προληπτική γραμμή στήριξης και προπαντός χωρίς νέα μέτρα. Ενώ σήμερα έχουν βουτήξει όλοι οι Έλληνες στην ύφεση και φλερτάρουμε με ένα τέταρτο μνημόνιο και ότι σημαίνει αυτό για τους πολίτες που πληρώνουν τα σπασμένα του τρίτου μνημονίου των κκ Τσίπρα-Καμένου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ