Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΠΚΜ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Από την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) ανακοινώνονται τα εξής, σε συνέχεια του δελτίου τύπου που απεστάλη στις 12 Αυγούστου 2016 σχετικά με τα δύο κρούσματα ελανοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά:

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν και καταγράφηκαν τα δύο κρούσματα ελονοσίας στον οικισμό του Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, μικτά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Κ.Μ., με τη σύμπραξη του Δήμου Λαγκαδά, ανταποκρίθηκαν ταχύτατα στο επείγον ζήτημα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγχώριας μετάδοσης της νόσου της ελονοσίας.

Το σχέδιο δράσης ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ημερών, από τις 8 Αυγούστου 2016 έως τις 17 Αυγούστου 2016, με την ολοήμερη παρουσία των κλιμακίων στον οικισμό και επίσκεψη πόρτα – πόρτα, στο σύνολο των οικιών του οικισμού. Το σχέδιο περιλάμβανε τις εξής επιμέρους δράσεις:

1. Επίσκεψη στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο ασθενής και λήψη αναλυτικού ιστορικού ταξιδίων, μετακινήσεων και διαμονής του κατά την τελευταία πενταετία.
2. Ενημέρωση των τοπικών αρχών.
3. Ενημέρωση και οδηγίες προς το ιατρικό προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου και των Κέντρων Υγείας Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου, τα οποία προμηθεύτηκαν ειδικά τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της ελονοσίας.
4. Προσωπική επικοινωνία και πληροφόρηση των πολιτών από σπίτι σε σπίτι, στην περιοχή όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Η πληροφόρηση αφορούσε στον τρόπο εμφάνισης και μετάδοσης της ελονοσίας και τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, όπου διαπιστωνόταν η ύπαρξη πιθανών συμπτωμάτων ελονοσίας, διενεργούνταν ο απαιτούμενος έλεγχος (τεστ – αιμοληψία). Κατά γενική ομολογία των κατοίκων του οικισμού, ο βαθμός όχλησης από τα κουνούπια το τρέχον έτος ήταν αισθητά ελαττωμένος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Το σύνολο των νοικοκυριών που ενημερώθηκαν με την παραπάνω δράση ήταν περίπου 600.
5. Αναγνώριση, σε διάφορα σημεία της περιοχής, πιθανών εστιών ανάπτυξης ανωφελών κουνουπιών και εισήγηση για την αντιμετώπισή τους.

Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης της Π.Κ.Μ. στην ευρύτερη περιοχή όπου υπάρχει ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, ένας οίκος ευγηρίας και ένα εργοτάξιο.

Παράλληλα, κλιμάκια υπαλλήλων Ιατρών και Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διενέργησαν αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού για την αναζήτηση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων εξάλειψής τους.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Δήμο Λαγκαδά, ανταποκρίθηκε άμεσα στο πρόβλημα που ανέκυψε και εφάρμοσε ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Προχωρήσαμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων ελονοσίας καθώς και την πρόληψη και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τη νόσο. Πόρτα – πόρτα επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε τους πολίτες ενώ δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση και την καταγραφή των εστιών πιθανής μετάδοσης της νόσου.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση κουνουπιών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέτεινε τις δράσεις του υλοποιούμενου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή, με τη διενέργεια ψεκασμών προνυμφοκτονίας σε κάθε υπάρχουσα εστία αλλά και δράσεις ακμαιοκτονίας σε δημόσιες εκτάσεις. Στον οικισμό δε του Αγίου Βασιλείου τοποθετήθηκαν παγίδες σύλληψης ακμαίων κουνουπιών για την παρακολούθηση ύπαρξης κουνουπιών που ευθύνονται για τη μετάδοση της ελονοσίας. Από τα αποτελέσματα της καταμέτρησης προκύπτει ότι ο πληθυσμός των κουνουπιών στην περιοχή είναι σχετικά περιορισμένος, κάτι που μας επιβεβαιώνουν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις συνεχίζοντας και εξειδικεύοντας, όπου κρίνεται αναγκαίο, τις προληπτικές δράσεις τόσο για την καταπολέμηση των κουνουπιών όσο και για την ενημέρωση και ετοιμότητα των τοπικών φορέων και των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ