Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Μοναστήρια της Ελλάδας που προκαλούν δέος

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, η χώρα μας είναι γεμάτη μοναστήρια με σπουδαία ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Απόκρημνα και σε δύσβατα μέρη, προκαλούν δέος και συγκλονίζουν τον επισκέπτη που έχει την τύχη να τα γνωρίσει από κοντά γεμίζοντάς τον και με μια ιδιαίτερη γαλήνη. Γνωρίστε μερικά από αυτά...


1. Μονή Κηπίνας



Αυτό το ιστορικό μοναστήρι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα και είναι χτισμένο μέσα σε ένα βράχο προκαλώντας εντύπωση και θαυμασμό σε όποιον το δει από κοντά. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι μάλιστα αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων. Η φωλιασμένη, μέσα στα βράχια και τη φύση, μονή προκαλεί μια ιδιαίτερη γαλήνη.


2. Άγιος Νικόλαος Μετεώρων (Ο Αναπαυσάς)



Όποιος έχει επισκεφθεί τα Μετέωρα μπορεί να καταλάβει το δέος που προκαλούν στη θέα τους αυτά τα μοναστήρια. Οι απότομοι βράχοι και οι σκαρφαλωμένες σε αυτά μονές δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λόγια. Εκεί βρίσκεται και η Μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Χτίστηκε σε έναν πολύ μικρό σε έκταση και στενόχωρο στο πλάτωμα της κορυφής του, βράχο και δεσπόζει προκαλώντας δέος.


3. Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου



Στην Αρκαδία, σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε έναν κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου αυτή η μονή κόβει κυριολεκτικά την ανάσα σε όποιον την αντικρίζει. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι υπάρχει επίσης μια αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά βιβλία.


4. Ιερά Μονή Θεοτόκου Μεγάλου Σπηλαίου



Το συγκεκριμένο μοναστήρι βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων. Ο τεράστιος βράχος στέκεται επιβλητικά από πάνω της σαν άγρυπνος φύλακας και από κάτω απλώνεται η κοιλάδα του Βουραϊκού. Ένα μοναστήρι που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά.


5. Μονή Έλωνας



Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα μοναστήρια της Αρκαδίας. Είναι φημισμένη για την τοποθεσία της χτισμένη σε έναν κοκκινόβραχο και μοιάζει να αιωρείται. Από εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς μια μοναδική θέα στη γύρω περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ