Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

EKTAKTO: Ολόκληρη η συνομιλία Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν – Τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν (βίντεο)

O Πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, συμφώνησε να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του προσωπικά μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ανακοίνωσε το γραφείο του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Β.Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Ερντογάν για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η συνομιλία τους κράτησε 40 λεπτά.

Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρ.Τ.Ερντογάν και Β.Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα. Συμφώνησαν στην ανάγκη αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και συνεργασίας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων» ανέφερε η ανακοίνωση.

Αμέσως μετά ο Β.Πούτιν έδωσε διαταγή στην ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της συνεργασίας με την Τουρκία στην σφαίρα του εμπορίου και της οικονομίας.

«Ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι επαφές με τις τουρκικές αρχές για αποκατάσταση της αμοιβαίες επωφελούς συνεργασίας στο εμπόριο, στην οικονομία και σε άλλες περιοχές».

Επιπλέον ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αρθούν οι κυρώσεις στον τουρισμό εναντίον της Τουρκίας. Ο Β.Πούτιν εξέφρασε την ανάγκη οι τουρκικές αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν τις ζωές των Ρώσων πολιτών στην Τουρκία.

Με τη σειρά του ο Ρ.Τ.Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα.

«Αν και η ανακοίνωση γίνεται εν μέσω αυξημένης τρομοκρατικής απειλής, εμείς ,η Ρωσία, προχωράμε σε άρση των κυρώσεων στην σφαίρα του τουρισμού και ζητώ από την ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία»είπε ο Β.Πούτιν.

«Και οι δυο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να εντατικοποιήσουν την διεθνή συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

«Ο Β.Πούτιν είπε ότι το γράμμα του Τούρκου προέδρου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα στην μεταξύ μας κρίση στις διμερείς σχέσεις και αν ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και της ανάπτυξης ολόκληρου του πλέγματος των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας».

Επιπλέον ο Β.Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία εξέφρασε την αδήριτη ανάγκη η Τουρκία να ερευνήσει τον θάνατο του Ρώσου πιλότου του Su-24 και να τιμωρήσει τον υπεύθυνο.

Σχολιάζοντας την συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν, το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου είπε ότι η «συνομιλία 40 λεπτών ήταν παραγωγική και εποικοδομητική και στόχευε στην αποκατάσταση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας σε πολλές σφαίρες».

Ο Ν.Πεσκόφ υπενθύμισε ότι ο Β.Πούτιν πρόσφερε τα συλλυπητήρια του στον τουρκικό λαό κατά την διάρκεια επίσκεψης σε ένα σχολείο της Γερμανικής πρεσβείας στην Μόσχα νωρίτερα σήμερα.

«Λυπούμαστε και νοιώθουμε συμπάθεια και θλίψη για τα θύματα της χτεσινής τρομοκρατικής επίθεσης» είπε ο Πούτιν.

Και η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι το πρόσφατο μακελειό στην Τουρκία προκαλεί κοινή θλίψη.

«Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απέδειξαν ότι η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα και θρησκεία. Είναι μια μέθοδος δολοφονίας και μέσω απόκτησης ενός σκοπού. Άνθρωποι διαφορετικών απόψεων και εθνικοτήτων σκοτώθηκαν. Είναι κοινή μας θλίψη και μόνο η κοινή απόρριψη της τρομοκρατίας και ο τερματισμός του διαχωρισμού τους σε μετριοπαθείς και μη τρομοκράτες θα δώσει μια ευκαιρία στον κόσμο να επιβιώσει» τόνισε.

«Η παραίτηση του πρωθυπουργού Α.Νταβούτογλου αποδείχθηκε χρυσή ευκαιρία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και άλλα κράτη,» είπε ο πρώην Υπουργούς Εξωτερικών – το 2002-2003 -της Τουρκίας, Yashar Yakish.




Κοινοποίηση Φραφκούλη Φράγκου
ανάρτησης pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ